Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, subliniază că, în ciuda unor diferențe economice între SUA și Uniunea Europeană, unitatea transatlantică trebuie păstrată, mai ales în domeniul apărării.

„Cum evaluați unitatea transatlantică în contextul poziției SUA față de Uniunea Europeană?”, a întrebat Tudor Curtifan.

„Americanii sunt membri-cheie ai NATO, sunt cea mai mare putere mondială, ne-au ajutat foarte mult în ultimii 70 de ani. E un element comun pentru toți să fim împreună. Luănd în considerare că ei depun eforturi mari în Indo-Pacific. E o dorință pe care au anunțat-o de mai mulți ani. Trebuie să ne angajăm să depunem eforturi mai mari noi, europenii și să îi ajutăm și noi într-un anumit fel. Dacă sunt unele probleme clare în ceea ce privește zona economică între America și Europa, chestiuni ce nu pot fi negate, să sperăm că asemenea probleme nu vor exista în sectorul de apărare și în chestiuni militare. Aceasta este speranța noastră”, a răspuns Ambasadorul Franței, Excelența Sa Nicolas Warnery.

„Franța își asumă rolul de lider al Europei, cum își vede Franța acest rol de lider strategic?”, a mai întrebat Tudor Curtifan.

„Nu aș spune că Franța are ambiția de a deveni liderul Europei. Suntem în mod cert un jucător-cheie și dorim să fim asta. Vrem să fim lideri în materie de brainstorming, lucru categoric. Președintele nostru și prin diplomația franceză, are ambiția să pună ideile pe masă în materie de negociere și credem că este o direcție benefică pentru un mod de succes de a lucra împreună, dar nu mă refer în sensul clasic al cuvântului de lider, pentru că în Europa lucrăm împreună, toți. Desigur, sunt pe diferite probleme europene grupuri mai mici, formate din trei-patru-cinci țări diferite care lucrează împreună și cred că e o formulă bună și flexibilă.

Cred că garanțiile de securitate sunt o chestiune esențială. Trebuie să fim pregătiți, să avem discuții și trebuie să fim sinceri și modești. Nu suntem la curent cu ultimele discuții în acest sens, dar știm sigur că sunt oameni care lucrează în ceea ce privește planificarea și fac schimb de idei, tatonează ceea ce ar putea fi posibil într-un asemenea scenariu pentru a aduce garanțiile de securitate în cadrul unui proces de pace, ca acest proces de pace să fie palpabil și în Ucraina.

Ucraina va continua să se apere singură, dar noi trebuie să o ajutăm să stabilizeze regiunea, dacă Rusia va semna un tratat de pace. Unele țări ar putea fi dispuse să participe cu trupe pentru menținerea păcii, altele oferă posibilități logistice, precum un hub. Sunt multe moduri în care putem pune pe masă aceste garanții, ceea ce e o chestiune esențială”, a explicat Nicolas Warnery, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România.