Vasile Marica, liderul sindical din Finanțe, a spus că inspectorii ANAF au salarii mici, contrar percepției publice. Cei care controlează inclusiv firme mari câștigă mult mai puțin decât se crede.
„Bucureștiul, avem, la un sector, 50 de inspectori ANAF. La un sector. Per total, pe toate sectoarele avem 600.000 de firme în București. Toți și-au mutat sediile la nivelul Capitalei. Au făcut o invazie aici, că știu că nu pot fi controlați, că nu avem timp, că nu avem oameni. De exemplu, anul trecut, ANAF-ul, că el e cel mai hulit acum, a pierdut 2.800 de oameni ieșiți la pensie în doar doi ani.
Nu avem cu ce să-i înlocuim. Nu s-au făcut angajări. 2.000 de posturi lipsă. Nu s-au făcut! La ANAF, nu. Pentru că noi am cerut să aducem tineri, să avem pe cine să creștem. Iar oamenii ăștia au zis: „Niet!”. Le-am zis: hai să rezolvăm problema insolvenței, a legii insolvenței, au zis: „Niet!”. Domnul Bolojan a spus: „Am luat act. Trebuie să schimbăm cu TVA-ul, cu aia, cu cealaltă…”
Vă dau un alt exemplu. O firmă poate avea TVA-uri de 5%, de 11%, de 19%, când era de 5. Ca să trimiți un inspector să vadă dacă într-o firmă s-a calculat corect TVA-ul, trebuie să ajungă acolo. Eu, cu 60 de oameni la București, într-un sector cu 200.000 de firme, când să ajungă inspectorul la control?
Acum începem să auzim: „Domnule, ANAF-ul nu face controale.” Păi cum să le facă? Mai mult, cu 6.000 de lei pe lună, să trimiți un om la o multinațională petrolieră? E o minciună crasă, nu sunt salarii de mii de euro. Vă arăt pe documente. Este legea salarizării.
Acum, criteriul e: „Ce avere ai?” – ca să știe dacă ești cinstit. Dacă ai cumva o căsuță, și copiii îți sunt bine, nu e bine! Dacă ai și o datorie la bancă, zic: „E un hoț!” Inspectorul ANAF are, în medie, 6.000 de lei net pe lună. Pe medie! Unii șefi au 8.000, alții 7.000, alții 6.000, unii chiar 4.000″, a explicat Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex, Vasile Marica.