Prof. Robert Florea atrage atenția că sistemul de consiliere școlară din România este suprasolicitat și insuficient adaptat la nevoile reale ale elevilor, fiind lipsit de resurse specializate, în ciuda diversității problemelor, de la orientare vocațională până la violență și bullying.
„De regulă, pot să vă spun în felul următor: sistemul de conciliere școlară, hai să spunem, la nivel european, e unul foarte diversificat. Dacă vreți, la noi e un soi de sincretism.
Problema este că, la un moment dat, e o schemă ușor supraîncărcată. Pentru că nu poți să faci, de exemplu, în egală măsură și în egală calitate, și orientare în vederea vocațională, și orientare în vederea carierei, și abordarea copiilor cu cerințe educaționale speciale. Problema este că, cumva, lucrurile astea necesită niște resurse complementare. Mă refer, în speță, la resurse umane calificate, specializate.
Cum intervine consilierul școlar într-o situație
În anumite circumstanțe, el este martor. În alte circumstanțe, el este solicitat pentru a avea o intervenție, în funcție sau în raport cu problema întâmpinată sau problema ridicată de un elev sau mai mulți elevi.
Pentru că da, într-adevăr, sunt în școli, acum mă refer în mod particular la ceea ce se întâmplă în București, dar bănuiesc că, prin contagiune, chestiunea e aceeași și e similară în toată țara, probleme care țin de agresivitate, de violență. Ați spus de bullying. Să știți că, chiar dacă discutăm de o bună bucată de timp despre bullying, noțiunea în sine nu a fost metabolizată încă în semnificația corectă, uneori nici de profesori și, foarte multe ori, nici de părinți”, a explicat prof. Robert Florea, coordonatorul Centrului Municipiului București de Asistență Psihopedagogică.