În cadrul emisiunii „Ce se întâmplă?”, moderată de jurnalistul Răzvan Dumitriescu, a fost invitat fostul consilier prezidențial pe chestiuni de apărare, Cristian Diaconescu. Acesta a subliniat importanța stabilirii unui nou Guvern și trasării unor direcții stabile ale țării în ceea ce privește industria de apărare din țara noastră, înainte de summitul NATO de la finalul lunii iunie.
Diplomatul este de părere că, în mod ideal, noul guvern ar trebui să prindă formă cu cel puțin o săpătmână înainte de aceste eveniment, pentru a pune pe masă, alături de partenerii euroatlantici, contribuția noastră la securitatea țărilor membre.
„Depinde relația noastră cu Statele Unite și, poate, nu numai cu Statele Unite, de cât de repede se formează guvernul acesta acum. Depinde, eventual, și de cine va fi în guvernul respectiv?”, întreabă gazda emisiunii.
„Nu, nu depinde, dar sunt proiecte care folosesc României, care presupun continuitate, dar și semnale rapide, pentru că lumea nu așteaptă.
Ori, anumite nivele de angajament pe care le dorim din partea americanilor să fie cât mai ridicate, tocmai ca să avem garanțiile necesare, trebuie să aibă corespondent nu numai personal pe funcție, dar și ca profesioniști și de partea română.
Altfel, câtă vreme nu ai un guvern sau o structură instituțională conturată… Iar alții, care își doresc, la rândul lor, un parteneriat solid cu americanii, pot fi mult mai rapizi. Deci, aici, orice întârziere, după părerea mea, nu folosește.
„Care ar fi opinia diplomatului Cristian Diaconescu, deadline-ul acesta, încât să nu se întâmple ceea ce tocmai ați spus – adică să nu ne trezim că ocupă alții locul nostru, că ne iau alții înainte în zona aceasta”, întreabă Răzvan Dumitrescu.
„Având în vedere și ceea ce așteaptă Uniunea Europeană, pentru că și de acolo vin semnale importante, având în vedere și pregătirile pentru un proiect politic, psihodiplomatic, ce urmează să fie implementat în domeniul securității și militar.
Să fie gata înainte cu o săptămână de summitul NATO (24 iunie), să ai, de fapt, garnitura de miniștri responsabili și, la summitul respectiv, să nu doar spui, ci și să vii cu lucruri concrete.
Deci, în acest moment, în coaliție, de exemplu, s-au înțeles care sunt criteriile de bază, care sunt principiile de bază. Ceea ce se dorește este ca fiecare stat să vină cu contribuții la proiect. Donald Tusk a spus asta, care e proiectu?” a conchis Cristian Diaconescu.