La emisiunea „Părinți Prezenți”, Alexei Acsinte a vorbit despre rolul educației ca experiență de viață, subliniind că un copil evoluează atunci când este văzut, ascultat și susținut, nu doar atunci când acumulează informații.

El a explicat că adevărata educație este procesul prin care copilul își dorește să crească în raport cu sine, într-un mediu care îi oferă siguranță, validare și emoție autentică.

„Cred că la prima întâlnire cu orice părinte care vrea să vină la noi la After School. Cei mai mulți dintre copiii din București, cel puțin, sau din orașele mari, își petrec după-amiezile în programul „Școala după școală” sau într-un centru tip After School. Temele și le fac acolo. 90 și ceva la sută dintre părinți simt că e nevoie ca, seara, când au ajuns acasă la ora șase, să controleze temele. Păi nu. Păi da. Cum să se ducă copilul fără tema făcută?

Bun, că le controlez, e una. Dar dacă nu sunt complete sau nu sunt corecte, simt nevoia să intervină și să le facă. Să le refacă.

Și ce se întâmplă? Ciclul circadian, e ăla care spune că seara, la șase, e mai bine să nu mai muncești foarte mult, că de asta ne oprim atunci. Oricum n-ai timp să legi o relație cum trebuie cu copilul tău. Dacă consum timpul ăla făcând teme, am pierdut posibilitatea să dezvolt o mulțime de chestii faine în relația cu copilul.

Se face cu nervi, se face cu tensiune. Îl înveți pe copil o lecție proastă: că, indiferent ce o să facă el la after, la școală nu o să se întâmple nimic, pentru că el va avea tema făcută. Jumătate de părinte și un sfert de el.

Îl păcălești și pe doamna învățătoare de la școală, pentru că se duce copilul cu tema făcută și învățătorul zice: „OK, înseamnă că acest copil trebuie să meargă mai departe, că s-a descurcat, pe pasajul ăsta s-a descurcat.” Toată lumea pierde.

Primul lucru: dacă te-ai apucat să controlezi… Eu personal nu mai controlez temele copiilor mei. La clasa I poate că e bine să o faci, încă mai are nevoie de ghidaj suplimentar. Poate și la clasa a V-a e nevoie, e un hop acolo care trebuie susținut. Dar nu le mai controlez. Aștept pe el să vină către mine, dacă e nevoie.

Dar dacă ai controlat, următoarea întrebare, pe care se supără – ar fi: „De ce nu e completă sau corectă?” Pentru că „de ce”-ul ăla s-ar putea să-ți dea foarte multe alte variante de reacție.

Dacă răspunsul e: „Pentru că s-a întâmplat”, că mai au și copiii zile proaste – atunci o lași așa. Se poate întâmpla.

Dacă e repetitivă, hai să vedem care e boala care dă simptomul ăsta. Poate să fie boala: teme prea multe de la școală, poate să fie o neînțelegere profundă, poate să fie o atitudine proastă a copilului la after, unde trebuia să și le facă. Și în funcție de acel „de ce”, iei măsuri.

Dar sigur, măsura cea mai proastă este să faci temele atunci, seara, cu el.

Dacă e atitudine proastă a copilului și vrei să o corijezi, du-te sâmbătă și duminică, pe timpul lui, și dimineața, nu seara, când toată lumea e obosită, și dă-i să facă temele pe care nu și le-a făcut dintr-o atitudine nepotrivită la after, pe parcursul săptămânii. După două săptămâni în care te ții de consecința asta bine, copilul o să schimbe comportamentul. Pentru că o să-și dea seama că e mai ok să stea la after să și le facă.

E prea mare volumul? Ministrul Educației, acum o lună, spunea că mai mult de o oră n-ar trebui să consume temele pentru acasă ale unui copil.

Noi, la after, alocăm o oră și jumătate și suntem din categoria after school-urilor care nu prea fac temele cu copiii, pentru că știu și after school-uri de patru ore care fac teme.

Și a zis Ministrul Educației: n-ar trebui să dureze mai mult de o oră. Pentru că, dacă durează mai mult de o oră, copilul ăla nu se mai dezvoltă pe alte planuri. Și are nevoie de atât de multe zone de dezvoltare…

Ne dezvoltăm doar aici? O mai punem și în altă parte.”, a explicat Alexei Acsinte.