Cătălin Leonte, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a anunțat că, după încheierea programelor IMM Invest și IMM Invest Plus, instituția acordă garanții exclusiv din fonduri proprii, de până la 2,5 milioane de euro per client. În prezent, garanțiile active în piață se ridică la aproximativ 700 de milioane de lei.

„Tot mediul de afaceri știe că au existat aceste programe numite IMM Invest și IMM Invest Plus. S-a vorbit de sume de zeci de miliarde de lei, care s-au alocat timp de 4 ani de zile, sub formă de garanții din partea fondului, pentru întrajutorarea firmelor care au fost afectate de COVID, și, după aceea, firmelor care au fost afectate de războiul din Ucraina.

Fapt pentru care, de la volumele acelea de firme și de bani care au fost în piață pe aceste programe… sigur că acum nu mai există aceste programe, s-au finalizat în luna iulie, anul trecut. Nu există, în momentul de față, un program guvernamental. De altfel, noi nici nu vom mai desfășura aceste programe, ele urmând să fie derulate de alte entități financiar-bancare din România, care sunt în portofoliul Ministerului de Finanțe.

Noi vom lucra doar pe fonduri proprii. Astăzi, când vorbim, noi putem să oferim astfel de garanții, care funcționează de ani de zile și, în fine, avem în piață, în momentul de față, undeva la 700 de milioane de lei, acordate sub formă de garanții, prin intermediul băncilor partenere. Sunt fel de fel de programe, fie destinate creditelor de investiții, fie creditelor de capital de lucru, pe care noi le putem acorda și în acest moment, până la 2,5 milioane de euro per client. Pot să acceseze aceste garanții de la noi.

Sigur, fiecare dintre ele, în urma unei evaluări, în urma unei anumite limite, pentru că fiecare are particularități. Una este să vorbim de creditele de investiții, alta dacă vorbim despre creditele de capital de lucru. Noi decidem ce facem și în funcție de valoarea specifică a fiecărei societăți comerciale, care vine și solicită, în funcție de gradul de risc la care este expusă. Comisioanele diferă, de la mai mici la mai mari, fiind vorba despre un risc asumat de noi în plus, în cazul firmelor care nu au indicatorii economici la fel de buni”, a spus Cătălin Leonte.