Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat vineri că a arestat doi spioni ungari, presupuşi membri ai unei ”reţele de informaţii militare”, în regiunea Transcarpatia din sud-vestul Ucrainei, transmit AFP şi Reuters.

”Pentru prima dată în istoria Ucrainei, SBU a demascat o reţea de informaţii militare ungară ce desfăşura activităţi de spionaj în detrimentul statului nostru”, a indicat SBU pe Telegram.

SBU a precizat că cei doi suspecţi sunt foşti membri ai armatei ucrainene. Ei ar fi fost recrutaţi de un intermediar din serviciile de informaţii militare ungare şi ar fi primit bani în numerar şi echipament special pentru comunicaţii secrete.

Potrivit EFE, unul dintre deţinuţi are 40 de ani, a fost recrutat în 2021 şi activat în septembrie 2024.

Agenţii aveau misiunea de a transmite intermediarului detalii despre unităţile de apărare aeriană ucrainene şi despre alte capabilităţi militare din regiunea Transcarpatia, care este frontalieră cu Ungaria.

„Celula aduna informaţii despre securitatea militară în regiunea Transcarpatia, căuta vulnerabilităţi în apărarea terestră şi aeriană a regiunii şi studia opiniile socio-politice” şi posibila reacţie a acestora la intrarea trupelor ungare în această regiune, care găzduieşte cea mai mare parte a minorităţii maghiare din Ucraina, a adăugat SBU în comunicatul său, citat de EFE.

Totodată, tot potrivit EFE, care citează comunicatul SBU, cei doi agenţi încercau să identifice ce arme ar putea fi achiziţionate de pe piaţa neagră din Transcarpatia, să culeagă informaţii despre modelele de migraţie asociate cu minoritatea maghiară din regiune şi să determine numărul de forţe militare şi vehicule de luptă şi transport din zonă, precum şi numărul şi capacităţile forţelor de securitate ucrainene staţionate acolo.

Ungaria este membră a Uniunii Europene şi a NATO, două organizaţii apropiate de Ucraina în războiul acesteia contra Rusiei.

Totuşi, relaţiile între Kiev şi Budapesta au fost deseori tensionate. Premierul ungar Viktor Orban s-a opus constant acordării de ajutor militar occidental pentru Ucraina.

De asemenea, Orban a menţinut relaţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, ceea ce l-a plasat în dezacord cu majoritatea celorlalţi lideri din UE care au încercat să îl izoleze pe liderul rus încă de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, scrie Agerpres.