Într-o industrie în care mulți au făcut un pas înapoi, Bristol Myers Squibb a ales să rămână și să construiască. Cătălin Radu, directorul general BMS România, vorbește despre trei decenii de inovație, curaj și angajament față de pacienții români, într-un moment aniversar care confirmă puterea perseverenței.

„Am făcut niște salturi uriașe. Bristol Myers Squibb a început acum 30 de ani și a început aducând ceea ce știe mai bine, și anume inovație, implicare, aducând o contribuție, aș îndrăzni să spun, majoră la sănătate. Față de acum 30 de ani, speranța medie de viață în România a crescut cu aproape 6 ani. Deci, dacă este cineva care spune că s-au băgat bani în sănătate și nu se văd, eu cred că se văd și se văd în foarte, foarte multe zone. Dar asta nu înseamnă că aici trebuie să ne oprim sau că trebuie să zicem „gata, am făcut suficientă inovație, am făcut suficiente investiții“. Nu este adevărat. Și noi, ca Bristol Myers Squibb, nu ne oprim niciodată din a inova.

De fapt, ce face diferența? Am observat în 45 de ani de comunism, în țările din Est, în tot lagărul socialist, că nu s-a inventat nici măcar un singur medicament, nici măcar două. De la penicilină până la insulinele moderne, citostatice – niciunul dintre produsele farmaceutice care fac diferența nu a fost descoperit în Estul socialist.

Momente importante

Aș zice că acum 32 de ani a fost luată decizia de a pune România pe harta proprie a prezenței Bristol Myers Squibb.
A fost primul moment important, care a dus, aproape doi ani mai târziu, deci acum 30 de ani, la înființarea primei entități Bristol Myers Squibb. Și cred că de acolo a pornit tot. După aceea au fost parteneriate cu profesioniști din domeniul sănătății, cu distribuitori cu care lucrăm poate și în ziua de azi, sub alte nume, că și acolo s-au mai schimbat.

Au fost vremuri foarte dificile. Au fost, să-i spunem, competitori poate de-ai noștri sau companii care au decis că e mai bine să nu intre sau să se retragă, să facă un pas în spate. Noi cred că am rămas încrezători și mă bucur extraordinar de mult, pentru că am observat recent, la evenimentul de 30 de ani BMS în România, că unul dintre invitații noștri pe scenă a spus ceva – ceea ce cred că ne definește: Când alții s-au retras pentru că erau condiții foarte dificile în studiile clinice în România, Bristol Myers Squibb a rămas, ca un partener pe care ne-am putut baza întotdeauna, noi și pacienții noștri. Și aici am încheiat citatul.

Cred că este un moment care, indiferent de vremuri, pe noi ne-a caracterizat: acest angajament foarte ferm. Din nou, momentele importante au fost cele în care am adus inovația salvatoare de vieți. Iar ultima inovație, din istoria recentă de 8-10 ani încoace, este imunooncologia – am menționat-o. Am fost primul tratament imunooncologic în România. Am fost și primul contract cost-volum în oncologie, când nimeni nu prea știa exact cum să abordeze această problematică a fondurilor.

Și, mai nou, avem în așteptare un produs care oferă o șansă reală de tratament în cardiomiopatie obstructivă. Spunem o șansă reală pentru că, în momentul când ai ajuns într-o clasă NH3-NH4 sau NH2-NH3 – NH4 deja fiind foarte avansat –, nu prea ai opțiuni terapeutice reale medicamentoase. Îți rămâne, în cazuri selectate, ablația. Este o procedură îngrozitor de dureroasă. Dar medicamentos, un tratament în momentul ăsta nu există. Și așteptăm și noi un semn din partea decidenților români, că poate intra în compensare în sfârșit.”, a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România.