Într-o discuție recentă între Crin Antonescu și analistul politic Bogdan Chirieac, subiectele abordate au inclus viitorul forțelor armate ale României și necesitatea unor reforme în educația pentru apărare. Antonescu a subliniat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu este o opțiune, dar a evidențiat importanța întăririi forțelor armate profesionale și a creșterii atractivității acestei cariere.
De asemenea, a fost discutată necesitatea unei pregătiri de apărare pentru tineretul român și importanța colaborării cu partenerii internaționali, în special cu Statele Unite, în vederea asigurării securității naționale.
„Toată lumea pune problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Nu! Nu! Nu! Atâta vreme cât, slavă Domnului, și sperăm că pe termen lung, nu va exista o situație excepțională, precum războiul sau alte evenimente de acest tip, nu se pune această problemă. Dar, totuși, se pune problema ca forțele armate ale României, vorbim aici de profesioniști, să crească, să îmbunătățească condițiile pentru recrutarea, pregătirea și dedicarea oamenilor acestei profesii, astfel încât să fie mai puternice și mai atrăgătoare.
Se pune problema unei educații pentru apărare pentru tineretul din România, pentru că există lucruri care, de exemplu, în Elveția, de zeci de ani, chiar și în condițiile actuale, există o pregătire militară pentru toți cetățenii țării, care include și stagii anuale de câteva zile. Nu este vorba despre acest lucru în România în momentul de față. Aici, companiile plătesc pentru ca oamenii să facă stagiu anual.
Este vorba de o formă națională de solidaritate, atât financiară, cât și de pregătire, pentru ca oamenii să fie pregătiți, având în vedere că nu avem în alte structuri militare aceleași garanții, iar România nu este în afacerea NATO. Asta poate fi realizat prin educație pentru voluntariat, dar, înainte de toate, este vorba despre dotările și structurile militare. Și, în final, trebuie să clarificăm cu partenerii situația bazelor. De exemplu, baza de la Cogălnicianu, care nu se mai face.
Urmează să vedem exact cum se vor deplasa trupele americane. Aici nu este vorba de volum, nu ne trebuie sute de mii de soldați americani. Ne trebuie câțiva soldați americani, pentru că acolo unde sunt staționați militari americani, există un grad suplimentar de securitate, nu doar datorită apartenenței la NATO și articolului 5.
Dacă am reuși să convingem, cu planuri realiste și de succes, americanii să investească serios în România, acest lucru ar adăuga și preocuparea lor, inclusiv din punct de vedere militar, de a proteja o zonă unde au investiții majore, în diverse domenii, inclusiv exploatare și altele.”, a explicat Crin Antonescu.