Invitata celei mai recente ediții DrPsy este medicul nutriționist Oana Ciuhureanu. Cu această ocazie, ea a vorbit despre conceptul de psihonutriție, mai exact, despre cum este corelat psihicul nostru cu modul în care ne alimentăm zi de zi.
Ea a subliniat anumite aspecte la care trebuie să fim atenți, mai ales atunci când credem că am mâncat foarte puțin, dar ne trezim cu kilograme în plus.
„La finalul zilei ne spunem: Eu n-am mâncat nimic astăzi. Dar, de fapt, ce ai mâncat? O pungă de migdale, o prăjitură, lucruri de genul care, în final, sunt mult mai calorice decât masa propriu-zisă.
Ideal este – și asta înseamnă, din punctul meu de vedere, psihonutriție – să ne conectăm cu noi și cu corpul nostru. Când o să ne așezăm la masă și o să observăm mâncarea, noi îi dăm semnal creierului nostru că este timpul să mănânce. Stomacul nostru începe să secrete anumite sucuri gastrice și se pregătește pentru digestie.
Dacă noi mâncăm pe fugă, pur și simplu nu o să reacționăm că am mâncat. Și a doua problemă: nu o să reacționăm și nu o să știm cât am mâncat, pentru că tu te uiți, ești concentrat la acțiunea care se întâmplă în film sau, pur și simplu, la televizor, și nu-ți dai seama că ai mâncat.
O altă problemă este și masticația. Masticăm mult mai rapid și corpul nu poate să digere, iar senzația de sațietate nu apare, pentru că creierul e ocupat cu altceva. Nu sintetizează, nu-și dă seama că nu primește semnalul că mănâncă și că trebuie să se sature”, a spus medicul nutriționist.