Ana-Maria Zamfir, psiholog şi psihoterapeut, a explicat în cadrul emisiunii Părinţi Prezenţi, de la DCNews TV, cum locul familiei a fost luat în minţile adolescenţilor de către reţelele sociale. 

„Eu cred că s-a dezvoltat în paralel această relaţie, social-media nu poate înlocui cu totul familia. Dar când vine vorba despre adolescenţă, este acea etapă de vârstă care are ca şi caracteristică plecarea adolescentului din casă. Se demitizează părintele, pe care până atunci îl vedea ca atotştiutor, atotcapabil, totul era în jurul lui. Uşor, uşor, adolescentul ajunge să caute aprecierea şi validarea în afara casei. Cel mai propice mediu pentru asta este cel de la şcoală, acolo unde petrece majoritatea timpului, unde are multe interacţiuni cu persoana din afara casei. 

El nu se va mai mulţumi cu faptul că mama sa îi spune că e frumos şi deştept, va căuta să vadă asta şi în ochii altora, va căuta să vadă dacă e popular sau nu. Toată lumea are asta, ca nevoie sănătoasă până la urmă. E instinctivă căutarea asta în afara casei, e ca şi cum ar părăsi tribul, dacă ne gândim că ar putea fi înscris genetic. 

Acum, se conectează la internet şi merg toţi pe acelaşi limbaj, pe ceva limbă amestecată, unde există şi emoticoane cu simboluri, şi tot felul de cuvinte din astea la care trebuie să cerem traducere noi, restul. Eu asta fac, cer traducere, pentru că îmi este realmente greu. Şi profit şi îmi întreb adolescenţii. Şi uneori mai verific cu ei. Ei apreciază foarte tare momentul ăsta, simt că vrei să îi înţelegi, că există spaţiu să îţi explice. 

Adolescenţii vorbesc această limbă amestecată, iar internetul a dublat lumea reală. O fi bine, o fi rău, nu ştiu, dar asta este realitatea. Şi noi trebuie să învăţăm să trăim cu lucrul ăsta, să intrăm pe internet, să vedem ce e acolo, să nu fim necunoscători. Pentru că putem fi surprinşi, exact ca în serialul Adolescence”, a declarat Ana-Maria Zamfir la Părinţi Prezenţi.