Cum arată creştinismul astăzi? Un posibil răspuns l-a dat Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, de la Defense România.

„Dumnezeu nu poate muri, Dumnezeu este fiinţa supremă, este izvorul vieţii, şi, evident, este punctul cel mai înalt la care poate ajunge reflecţia omenească. Creştinismul astăzi poate fi privit din multe perspective. Eu fac diferenţa dintre creştinism şi creştinătate. Creştinismul real, genuin, ca mesaj al lui Hristos, este dezvoltat într-un context cultural al vremii secolelor 1-2-3 până în secolul 8, când se pune problema formării unei paradigme creştine şi de gândire creştină, operă creştină. Primele trei secole, care sunt însângerate în execuţii, se păstrează în memoria colectivă a celor care sunt interesaţi de creştinism şi de rădăcinile lui, ca perioada în care el nu a avut legătură cu politicul.

După secolul IV, după transformarea religiei în religie a Imperiului Roman, creştinismul este scos din catacombe şi este transformat inclusiv într-un corp unde politicul a avut rolul lor. Acest corp politic al creştinismului eu îl numesc creştinătate. Ea, practic, puntează istoria medievală, până în secolul XVIII, când Revoluţia Franceză decapitează creştinătatea, care s-ar putea descrie în primul rând prin forţa inclusiv politică pe care o avea Biserica în Apus.

Aşadar, creştinătatea astăzi aş spune că nu se simte prea bine. În occident ea este muribundă, în sensul că influenţa Bisericii este din ce în ce mai mică în sfera publică. Avem şi noi o creştinătate în România, însemnând lumea în general, care merge la Biserică, care aderă în fel şi chip la un mesaj creştin, pentru unii diluat, pentru unii fragmentat la nivelul cunoaşterii.

Ceea ce este clar este că omul de astăzi are din ce în ce mai puţin acces la miezul creştinismului. Din cauza secularizării, a inculturii religioase, a superficialităţii, a duhului lumii care ne sabotează avansarea spre o cale spirituală pe care o propune creştinismul.

Creştinismul astăzi este încă persecutat în lume. Există în jur de 100.000 de victime anual din cauza persecuţiilor la care e supus creştinismul în anumite ţări. Dar creştinismul, azi, cum îl percepem şi trăim noi, este prezent în societatea românească. După cum vedem, oamenii aderă în mod reflex la un mesaj politic care este şi amprentat religios şi creştin”, a declarat Vasile Bănescu.