Prof. Claudia Chiru a spus care este adevăratul scop al clasei pregătitoare în învăţământul primar, dar şi care este una dintre marile greşeli pe care le fac părinţii în această perioadă.
„Clasa pregătitoare face parte din perioada de prealfabetizare. Ciclul primar este structurat aşa: clasele pregătitoare, 1 şi 2, sunt clase de achiziţii fundamentale, iar a 3-a, a 4-a, a 5-a, a 6-a, reprezintă dezvoltarea acestor achiziţii, diversificarea şi îmbogăţirea lor.
În perioada pregătitoare, copiii nu ştiu să scrie, să citească, nu ştiu alfabetul, nu ştiu literele şi încep să le înveţe. E foarte important, în perioada prealfabetară, să se lucreze cu sunetele. Pentru că limba noastră este una fonetică, are la bază foneme şi grafeme, adică ce scriem şi ce auzim. Dacă nu auzim foarte bine şi dacă nu dezvoltăm auzul, nu vom şti să scriem şi să citim. În clasa pregătitoare, asta facem. Se lucrează mult pe auz, pe sunete, să se deosebească, să se ştie unde se termină unul şi unde începe celălalt. Foarte puţin cu literele de tipar, că trebuie să le deosebească, dar nu trebuie să le scrie şi nu trebuie să citească neapărat în clasa pregătitoare. Sunt copii care natural încep să citească, dar nu înseamnă că le dăm noi să citească. Şi ei trebuie să ştie sunetele din spate.
O greşeală foarte mare pe care o fac părinţii este că îi învaţă pe copii să citească. Nu, copilul trebuie să intre la clasa pregătitoare neştiind să citească. Pentru că la şcoală învaţă lucruri pe care doar la şcoală le poate învăţa. Cum ar fi că înainte de scris trebuie să ştie să înveţe să apuce foarte bine creionul în mână. Dacă la grădiniţă nu a fost corectat şi nu i s-a arătat, în clasa pregătitoare încă mai putem corecta. Se corectează foarte greu, dacă la grădiniţă s-a început greşit. Şi de la asta se scrie într-un stil ilizibil şi se strică scrisul”, a declarat prof. Claudia Chiru.