Profesorul de matematică Flavian Georgescu a explicat care trebuie să fie gândirea unui copil olimpic. Totul stă în puterea de concentrare a acestui, modul în care își antrenează această abilitate poate este cheia, spune cadrul didactic.

Perseverența, alături de dorința de a rezolva problemele de matematică fără vreo mediere, dar prin forțe proprii, este soluția, a declarat prof. dr. Flavian Georgescu în cadrul podcastului Părinți Prezenți de pe DCNewsTV.

„Nu aș considera acum că o metodă este cea mai bună, dar aș alege-o pe cea despre care am vorbit astăzi cu elevii mei la clasă și anume: este bine sau nu este bine să te uiți la soluțiile problemelor?.

Ei bine, un copil cel mai mult învață dintr-o problemă de matematică nu din enunțul ei, ci din soluția problemei. Soluția e cel mai bun profesor. Deci da, este bine să ne uităm la soluții, dar cum? De abia după ce ne-am gândit la problema respectivă suficient de mult timp.

Poate că asta înseamnă 20 de minute, 40 de minute sau o oră, câteodată și mai multe ore. Vorbim despre olimpiada internațională, unde sunt doar trei probleme în patru ore și jumătate și de multe ori sunt doar doi-trei oameni în lume care reușesc să le rezolve pe toate.

De multe ori e ok să stăm să ne gândim mai multe ore pe o problemă, dar ceea ce nu trebuie să facem și asta, într-adevăr, le-ar dăuna foarte mult copiilor, este să se uite la soluții foarte rapid. Adică după un minut-două de citit problema, văd că nu am idee, mă uit la soluții. De ce? Explicația e următoarea: noi ne gândim la probleme acasă atât de mult timp cât ne dorim să rămânem concentrați asupra lor și în cadrul unui concurs.

Dacă noi ne obișnuim în fiecare zi să ne trezim la 6:30 dimineața un an de zile și după intrăm în concediu? Automat, ceasul biologic ne va trezi tot la 6:30. Așa se întâmplă până ne dezobișnuim. Așa se întâmplă și cu copiii. Dacă ei sunt obișnuiți să se gândească la o problemă cinci minute, fix cinci minute se vor putea concentra și în cadrul olimpiadei, și după cinci minute vor simți niște frământări, parcă nu se simt bine, ies, nu fac nimic și spun: am avut un blocaj, am avut o zi proastă.

N-a fost nicio zi proastă, a fost o lipsă de antrenament corect. Pentru că dacă tu ai nevoie să reziști trei ore în cadrul unei competiții, atunci te gândești acasă trei ore constant la patru subiecte, așa cum ai și în cadrul unei competiții. Nu e suficient doar să ne concentrăm asupra a ceea ce învățăm, ci e important să știm și cum ne antrenăm pentru aceste competiții, ce blocaje pot avea copiii în timpul concursurilor.

Dacă vezi că nu-ți iese, atunci treci pe problema 2. Rămâi 20-30 de minute acolo sau pe alte probleme și apoi întoarce-te și o să vezi cum s-au deblocat lucrurile”, a declarat profesorul de matematică.