Zanzibar, o destinație cunoscută pentru plajele sale paradisiace și cultura vibrantă, atrage tot mai mulți turiști și expați. Într-un interviu exclusiv pentru Departe de România, Cosmina, o româncă stabilită pe insula africană, împărtășește detalii despre cum arată viața de zi cu zi în Zanzibar și ce costuri sunt.
Viața nu este scumpă, dar depinde ce alegi să consumi
Pentru mulți dintre cei care visează să trăiască pe o insulă exotică, costul vieții reprezintă o mare preocupare. Potrivit Cosminei, viața în Zanzibar nu este foarte scumpă, mai ales dacă te adaptezi la stilul de viață local și consumi produse tradiționale.
„Viața nu este scumpă. E adaptată la puterea de cumpărare a localnicilor. Acum depinde ce îți dorești. Dacă consumi local și mănânci fructe și legume de aici, viața nu este scumpă. Dacă îți dorești produse de import, atunci trebuie să plătești prețul, pentru că suntem o insulă, și, peste tot în lume, produsele care vin pe vapor în insule sunt mult mai scumpe decât cele pe care le găsești local”, explică ea.
Cosmina menționează că produsele importate sunt mult mai scumpe din cauza costurilor de transport pe mare, iar acest lucru este valabil pentru orice insulă din lume.
Permisul auto: Ce trebuie să știe românii care vor să conducă în Zanzibar
Un alt aspect important pentru cei care vor să trăiască în Zanzibar este obținerea unui permis de conducere local.
„Dacă ai un permis auto european, ți se va elibera aici un permis similar, dar diferit. Și dacă ești turist, poți închiria o mașină pentru vacanță. Dar atenție, se conduce pe partea cealaltă, ceea ce poate fi un pic mai dificil”, spune Cosmina.
Pentru turiști, permisul temporar costă 15 dolari și este valabil 30 de zile, iar pentru rezidenți, permisul este valabil 2 ani și se obține prin procesul de obținere a rezidenței.
Procesul de obținere a rezidenței: Documente și răbdare
Românii care vor să se stabilească permanent în Zanzibar trebuie să fie pregătiți pentru un proces destul de birocratic.
„Este un proces. Trebuie să ai răbdare, să te documentezi bine. Sunt multe documente de care ai nevoie și trebuie să le obții de la diferite ministere. Trebuie să alergi mult și să te informezi, pentru că trebuie să știi ce tip de rezidență vrei și ce activitate vrei să desfășori aici”, detaliază Cosmina.
Legislația locală protejează piața muncii și nu permite străinilor să se angajeze în domenii unde există deja localnici calificați. De aceea, cei care vor să înceapă un business trebuie să vină cu un know-how specializat din afaceri externe.
Pașaportul românesc: Avantaje pentru cetățenii români în Zanzibar
Un aspect interesant pentru românii care vor să călătorească sau să se stabilească în Zanzibar este faptul că pașaportul românesc oferă avantaje semnificative.
„Pașaportul românesc… parcă am citit undeva că este al șaselea cel mai puternic pașaport din lume, datorită unui tratat din anii ’60 încheiat între Ceaușescu și statul tanzanian. Cetățenii români nu plătesc vize la intrarea în Zanzibar și Tanzania”, explică Cosmina. Acesta este un aspect favorabil pentru românii care aleg Zanzibar ca destinație de relocare.
Zanzibar, o destinație cu provocări dar și oportunități
Viața în Zanzibar nu este neapărat scumpă, dar necesită o bună planificare și adaptare la specificul local. Cosmina oferă o perspectivă valoroasă celor care își doresc să se stabilească aici, indicând atât avantajele, cât și provocările pe care le presupune relocarea într-o destinație exotică.