Efectele revenirii președintelui american Donald Trump la Casa Albă s-au resimțit rapid pe scena internațională.

Profesorul în Comunicare și Relații Publice, Bogdan Teodorescu, este invitatul ultimei ediții a emisiunii Ce se întâmplă?, moderată de Răzvan Dumitrescu, la DC News, DC News TV și Știri Diaspora.

Acesta a explicat care sunt, de fapt, obiectivele președintelui american Donald Trump în contextul relațiilor internaționale dintre state, dar și motivele pentru care acesta își dorește o pace rapidă între Ucraina și Rusia, indiferent de eventualele nedreptăți care ar putea rezulta în urma negocierilor.

Totodată, acesta a nuanțat argumentele care stau la baza relației tensionate între Trump și Zelenski, amintind un episod din urmă cu șase ani.

„Animozitatea lui Donald Trump față de Volodimir Zelenski este veche. Din 2019, când Zelenski a refuzat să pornească ancheta împotriva lui Hunter Biden și să-l ajute pe el în campania electorală în fața lui Joe Biden. De atunci, știm foarte exact că Trump nu îl place pe Zelenski.

De asemenea, am învățat, de-a lungul timpului, că Donald Trump nu-și lasă datoriile neplătite. Deci cei care l-au supărat, suferă. Am văzut demiterile din justiția SUA, din FBI. La ora actuală, este un atac la adresa lui Zelenski, previzibil într-un fel.

Dacă țineți minte, undeva prin septembrie – octombrie, fiul lui Trump îl ataca pe Zelenski extrem de jos, că nu mai poate veni în SUA ca la supermarket, că s-a terminat timpul”, a spus profesorul Bogdan Teodorescu.

Mai mult decât atât, profesorul Teodorescu a declarat că poziția României în acest context incert și oarecum de neînțeles ar trebui să fie una secundară, respectiv de „a face un pas în spate”.

„Am mai avut parte de momente de excaladare, dar acum, uitându-mă nu neapărat la ce spune Donald Trump sau Volodimir Zelenski, ci la tot ce se întâmplă în jurul nostru, cel mai simplu lucru pe care-l putem face e să încercăm să facem un pas în spate.

Suntem împinși într-un vârtej legat inclusiv de ipoteza unui deal între Trump și Putin, unde România să intre și nu într-o poziție foarte favorabilă. Și atunci riscăm să facem niște interpretări ușor eronate și să facem comentarii, și nu analize”, a mai explicat el.

Donald Trump are obiective bine trasate în relația cu statele lumii

Profesorul Bogdan Teodorescu a mai explicat caracteristicile politicii lui Donald Trump, care se bazează pe trei mari direcții: o agendă personală puternic influențată de propriul său ego, abordarea negocierii ca strategie esențială și asumarea unui rol pe scena globală, în special în confruntarea cu China. Ucraina, în acest context, reprezintă un actor secundar pentru președintele american.

„Trump este cunoscut ca având trei dimensiuni: e foarte bun negociator; toată lumea este de acord că e un negociator foarte bun, cu strategii de negociere total ieșite din comun. În al doilea rând, e un personaj cu un ego foarte dezvoltat, pe care l-am remarcat. Are o agendă proprie, individuală. Dincolo de SUA, de Partidul Republican, de Make America Great Again, e agenda lui personală! Al treilea lucru e legat de dimensiunea globală în care Trump trebuie să își joace rolul.

El are trei teme mari pe care trebuie să le rezolve! Niciodată nu ne va fi clar care dintre aceste trei personaje vorbește, când vorbește! Când vorbesc despre agendă personală, Donald Trump vrea să ia Premiul Nobel pentru Pace fiindcă l-a luat Barack Obama. El e foarte presat să obțină niște păci care să-l îndrituie să acceadă la acel premiu. Îl va lua, nu-l va lua, istoria ne va spune.

De asemenea, Donald Trump e un negociator. A și transmis mesaje în direcția asta, dar au fost mult mai puțin vizibile decât cele șocante despre care vorbim, că el trebuia să aducă Rusia la masă. Și ca să o aducă la masă, trebuia să-i facă aparent niște concesii. A spus el, au spus și niște oameni din jurul lui.

Al treilea lucru, agenda globală, care este lupta lui Trump cu China. Spaima sau preocuparea lui e că o alianță ruso-chineză este mai greu de învins decât o Chină singură cu o Rusie, de bine de rău, amiabilă. Cu aceste trei elemente față în față, ne putem întreba ce vrea Donald Trump.

El vrea o pace rapidă. O vrea rapid pentru că a promis-o. Și fiindcă da, agendă personală, agendă colectivă, lupta cu China, deci are toate aceste lucruri. Din punctul lui de vedere, Rusia e mai utilă decât Ucraina”, a mai spus Bogdan Teodorescu.

Te mai poate interesa și: Volodimir Zelenski îl anunță pe Donald Trump: Eu apăr Ucraina, nu pot să o vând