Bogdan Ivan, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a participat la Conferința „Quo Vadis 2025!” – Ediția a VII-a, Tendințe viitoare: Inteligența Artificială în Asigurări, organizată de Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group.

Cu această ocazie, ministrul a vorbit despre stadiul în care se află reglementarea acestui domeniu în lume și care este poziționarea României în acest context.

„Sunt două curente foarte mari: cel care vine cu dorința de a reglementa și ceea ce încă nu există, și un curent care vine, în special, din zona spațiului Atlantic, care vine cu dorința de a nu mai reglementa și de a lăsa lucrurile la liber total. Eu cred că e nevoie de un cod minim de reglementare.

Vin de la conferința AI de la Paris, unde, împreună cu vicepreședintele SUA S.D Vance, împreună cu Emmanuel Macron și alți miniștri din întreaga lume, am dezbătut subiectul ăsta. Ceea ce pot să vă spun eu e că România are una dintre cele mai noi strategii pe inteligență artificială din lume, pe care am făcut-o în corelare cu alte state, și automat putem vorbi aceeași limbă din punct de vedere tehnologic cu ei.

Avem și vreo 60 de milioane de euro semnați acum trei săptămâni prin care finanțăm hub-ul de inteligență artificială al României, care automat ne dă instrumentele pentru universități și pentru mediul privat, să vedem unde poziționăm România pe harta inteligenței artificiale”, spune ministrul.

Ce inestiții se fac în domeniul AI la nivel global

Acesta a mai vorbit și despre viziunea sa în ceea ce privește monitorizarea populației prin ajutorul acestei tehnologii, cu care nu este de acord. În opinia ministrului, AI-ul ar trebui să contribuie mai mult la dezvoltarea economiei și cercetării decât în direcția anterior menționată.

„Ceea ce pot să vă spun sigur e că astăzi eu văd o abordare echilibrată atunci când vorbim despre cercetare și inovare. Ceea ce a făcut AI Act-ul la nivel european, care a fost adoptat anul trecut în martie, e prima reglementare creată vreodată de o entitate suprastatală, și care vine cu niște principii. Cred că anumite principii trebuie să le respectăm, de exemplu acele utilizări ale inteligenței artificiale cu o corelație directă a vieții personale. De exemplu, nu poți să folosești inteligență artificială pentru recunoaștere facială în timp real decât în anumite condiții, dacă e o persoană dată dispărută sau e vorba despre un atac terorist.

Bine, și cred că trebuie să rămână așa. Nu văd normal ca orice, fie că vorbim de un stat sau de entitate privată, să poată, în timp real, să facă recunoaștere facială pe orice stradă din lume și să facă acel ranking social cum e în China. Sunt niște bariere pe care trebuie să le respectăm, dar mai departe cred că trebuie să lăsăm cât mai multe companii din Europa să înceapă să crească din punct de vedere al investițiilor în inteligență artificială.

Statele Unite investesc 500 de miliarde, iar Europa va investi 200 de miliarde. Franța va avea leadership-ul pe acest subiect și ceea ce mă interesează pe mine e că o parte din acești bani și din infrastructura care se creează să fie accesată de către România”, spune Bogdan Ivan.