Prof. univ. dr. Mario Codreanu, medic primar medicină veterinară, prorector U.S.A.M.V București a fost prezent la cea mai recentă ediție a emisiunii DC Anima, transmisă pe DCNewsTV, unde a vorbit despre comunicarea dintre oameni și animalele lor de companie.

Acesta spune că, cel puțin în cazul câinilor, dacă aceștia sunt de rasă agresivă, educația pe care i-o dă proprietarul este esențială pentru a-i suprima instinctele de vânătoare.

„Comunicarea vorbește despre nivelul de educație și de tipologia comportamentală. Indiferent de rasă, chiar dacă este pe lista raselor cu potențial agresiv sau cu agresivitate recunoscută, dacă stăpânul este unul extrem de blând, calm, extrem de echilibrat comportamental și ca tipologie, indiferent de rasă, animăluțul său este la fel de echilibrat, la fel de bine crescut, la fel de educat.

Indiferent de rasă, dacă vorbim de la o rasă de câine de 2 kg până la unul de 80 de kg, dacă avem un proprietar sau un stăpân care pune în valoare, care exacerbează această agresivitate, această tendință, această tipologie a rasei, este dezvoltată cu siguranță. Aici va ajunge”.

Medicul veterinar spune că în anumite cazuri întâlnește proprietari cu animale de o asemenea agresivitate încât nici ei nu vor să se apropie de patruped.

„Mă deranjează foarte mult când vin proprietari cu câini de talie foarte mare, agresivi sau foarte agresivi, și spun: Am venit cu câinele meu, are cutare sau am observat cutare. Eu le zic: Ok, haideți să-l contenționăm. Ei spun că nu pun mâna pe el. Atunci, vă dați seama cam la ce ne expune pe noi. Nu neapărat ca pericol, că nu vorbim de pericol, că mijloace de contenție există, de la fizic la chimic, tranchilizare și așa mai departe. Dar vă dați seama în ce zonă a ajuns relaționarea cu animăluțul lui. Dacă l-a bătut și l-a pus doar să muște, să atace, să zgârie, ceea, cu siguranță va îmbrăca și va dezvolta, dacă vreți, aceste caractere comportamentale pe care nu le dorim”, prorectorul U.S.A.M.V București.