Profesorul de economie Mircea Coșea a fost prezent la ediția de luni a emisiunii Totul despre bani, transmisă pe DCNewsTV și DCBusiness, unde a făcut o analiză a situației economice a țării în anul în curs.

Veștile nu sunt tocmai bune avertizează economistul. Acest lucru vine pe baza mai multor factori care se resimt atât la nivelul mediului de afaceri și care au efecte la bugetul de stat.

„Apare un semn de întrebare asupra realismului cu care acest buget este realizat, dar și una dintre cele mai dificile situații pe care le-am cunoscut. Deși suntem în an electoral, cei care concurează, adică coaliția sunt obligați să își încalce o promisiune vitală pentru populație, anume legea pensiilor care este încălcată într-o manieră care arată clar că nu sunt bani și că nu există posibilități. Eliminarea indexării de la 1 ianuarie este o dovadă a acestui fapt.

Pe de altă parte, ceea ce s-a propus, acea plată suplimentară odată pe an pentru cei cu venituri mici, n-are nimic de-a face cu pensia. Este o plată socială, o transformare a pensionarilor în asistați sociali pentru că li se dă o sumă de bani ca să poată supraviețui atât cât pot cu această sumă dar n-are nicio legătură cu sistemul de contributivitate care ar trebui să aducă tuturor pensiilor indiferent de mărimea lor”.

Pe lângă acest factor extrem de important pentru milioanele de seniori români, statul și mediul de afaceri din România trebuie să facă față unor cerințe fiscale venite de la Bruxelles, cum este salariul minim european, sau reducerea deficitului bugetar, subliniază Mircea Coșea.

„Plecăm de la un buget care are dificultăți și care este până la urmă pus într-o dificultate și mai mare pe care România îl are cu Uniunea Europeană, pentru reducerea deficitului pe parcursul a șapte ani. După părerea mea este un termen destul de lung care ne va lungi boala. Pe de altă parte, este și faptul că suntem într-o situație dificilă cu PNRR-ul, nu am îndeplinit condițiile pentru jalonul 3 și nici pentru 4 iar lucrul cel mai grav este că scăderea ratingului spre negativ ne va duce la o scumpire a creditului. Toate lucrurile astea nu sunt elemente de natură pozitivă. Anul 2025 pare să fie un an pierdut pentru economie pentru că în 2024 și în acest an, politica a sabotat economia din cauză că 2024 a însemnat cheltuieli absolut nejustificate iar 2025 este consecința acestuia, plus campania de anul acesta”, conchide Mircea Coșea.