Psihologul Radu Leca a vorbit despre relațiile toxice și cum funcționează acestea la ediția de sâmbătă a emisiunii DrPsy difuzată pe DCNewsTV. El a descris pe scurt care sunt caracteristicile celor două părți, cea dominantă și cea opresată.

„Făptașul este cel care ascultă direcția pe care merge logica victimei și încearcă să o demonteze, întorcând cuvintele pe care săracul om le spune. Practic, victima este umilită total.

Dacă ar fi să fim 100% onești în ceea ce privește discuțiile dintre făptaș și victimă, eu, ca simplu psiholog, pot face următoarea afirmație: din punctul meu de vedere, extrem de clar, cât timp cei doi vorbesc limbi diferite, ei nu vor ajunge să audă nimic unul de la celălalt. Ei își spun doar lucruri rele, fac doar lucruri rele, gândesc doar lucruri rele și au parte de un element care se numește agresivitate psihoemoțională din plin”.

Ceea ce aprinde și mai tare focul unei certe de cuplu este când victima încearcă să se apere atacând, spune Radu Leca.

„Aici o să pară interesant pentru cei care iubesc să se certe. Știți că, în timpul unor certuri, uneori victimele se transformă în agresori. Puțină lume știe chestia asta, dar specialiștii știu. În timp ce se ceartă cu făptașul, victima pentru câteva zeci de secunde schimbă repertoriul pe care îl folosește și îl atacă pe agresor.

După acest tip de scenariu, făptașul realmente înnebunește. Am stat și am întrebat câteva victime care s-au transformat în făptași de ce au făcut asta, iar ele mi-au spus, cu o simplitate care m-a dezarmat: „Am simțit nevoia să-i fac rău, să văd dacă-i pocnește ceva în cap.”

Ok, de ce crezi că te-ai simțit mai bine dacă-i ar pocnea ceva în cap? Fiindcă merită.

Atunci, în mod real, noi vorbim despre un trend extrem de periculos în cuplu, care, din păcate, face referire la o schimbare psihoemoțională socială. Oamenii locuiesc în acel cuplu ca să se certe”, a mai declarat Radu Leca.