Certurile în cuplu sunt firești, în multe dintre cazuri, acestea putând apărea din diferențe de opinie, nevoi sau așteptări. Totuși, în unele situații, momentele conflictuale dintre parteneri pot deveni tot mai dese și cu implicații serioase, aspect care poate afecta iremediabil relația.
Psihologul Radu Leca, invitat permanent la DrPsy de la DCNews și DCNews TV, a analizat, împreună cu realizatoarea Ramona A. Dumitru, un subiect vechi și permanent pentru cupluri: De ce există certuri între parteneri?
Radu Leca a subliniat diferențele semnificative dintre indivizi, fie că vorbim despre concepții, educație, religie, sexualitate sau aspecte cognitive și emoționale. Aceste diferențe generează tensiuni majore, deoarece fiecare persoană tinde să își susțină punctul de vedere într-un mod unilateral, refuzând un dialog constructiv.
„Avem de-a face cu diferențe foarte mari de concepții, de educație, diferențe religioase și sexuale, diferențe cognitive și emoționale. Cum toate aceste diferențe există, și oamenii sunt cauzali și nu-și doresc să rezolve lucrurile decât într-un singur fel.
Nu-și doresc să comunice într-un mod corect și categoric, nu se ceartă pe limba lor, categoric certurile sunt vehemente. Conțin isterii, crize maniacale extinse, amenințări, violență fizică și verbală.” – Radu Leca
Conflictele dintre părinți, impact negativ asupra copiilor. Cei mici asistă neputincioși la certurile dintre parteneri
Totodată, psihologul a mai subliniat impactul negativ al acestor conflicte dintre părinți asupra copiilor lor, care devin martori neputincioși ai agresivității adulților. O agresivitate adesea amplificată de factori externi precum alcoolul, drogurile sau, pur și simplu, lipsa de maturitate, spune Leca. Această expunere constantă la violență verbală și fizică contribuie la perpetuarea unor modele disfuncționale de relaționare.
„De cele mai multe ori, copiii sunt cei care asistă neputincioși la demența și nebunia părinților lor, care, în prezența alcoolului, a drogurilor, sau pur și simplu a prostiei, sunt cele mai proaste variante ale lor – dintotdeauna și până în prezent.
Când vorbim despre teme recurente, trebuie să ne concentrăm pe câteva elemente care sunt atât clasice, cât și foarte corecte: sexualitatea. Când vine vorba despre sexualitate, întotdeauna cineva este nemulțumit: că e prea mult sex, că e prea puțin. Structura de hrană: unul mănâncă fast-food, unul mănâncă healthy (n.r. sănătos); unul este vegan, altul este un om obișnuit.
Când se duc undeva, ferească Sfântul să se ducă undeva, în afara faptului că se ceartă de față cu toată lumea și fac show și își spun cuvinte rele, ajungi să conștientizezi diferențele între ei. Nu că sunt mari, sunt foarte mari din toate punctele de vedere.
Și a treia temă importantă care stă la baza discuțiilor și a discrepanțelor dintre cei doi, care sunt atât de vizibile pentru toată lumea, mai puțin pentru ei, aceștia trăind ca să se certe, evident că se conectează cu tot ceea ce înseamnă structură de educație, parentingul pe care fiecare îl înțelege în mod diferit.
Dacă cel mai puțin implicat își ia copilul și îl așază pe o motocicletă la 16 ani spunând: Dă-i bice! Că și eu am făcut la fel, la țară, la bunicul meu, m-am urcat pe tractor și am știut să șofez, celălalt părinte realmente înnebunește și își pierde răbdarea, fiindcă conștientizează că pasul următor este ca adolescentul să fure una dintre mașinile din curte. Și să-și pună viața în pericol. Parentingul făcut după ureche, fără reguli, evident că înfierează cei doi membri ai familiei care se ceartă.
Certurile acestea au la bază mai multe structuri repetitive, dintre care nominalizez două: una, care are legătură cu noțiunea de onoare, în speță lipsa de onoare și a doua, etică, lipsa ei. Atât timp cât cei doi sunt fără rușine, vor trăi ca să se ucidă în cuplu și să-și spună cele mai dure reproșuri din toate timpurile și până în prezent.” – Radu Leca