Chirurgia cardiovasculară a cunoscut progrese semnificative în ultimii ani, reușind să îmbunătățească, astfel, tratamentele pentru pacienți.

Prof. Dr. Victor Costache a fost invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News, unde a vorbit despre chirurgia cardiovasculară și noile tehnici minim invazive adoptate pentru a reduce riscurile și a îmbunătăți recuperarea pacienților.

Medicul Victor Costache de la Spitalul Clinic SANADOR a discutat cu jurnalistul Val Vâlcu, explicând cum a evoluat chirurgia cardiovasculară în ultimele decenii.

„Într-adevăr, chirurgia cardiovasculară este, în ultimii ani, martora unei dezvoltări extraordinare. Toate, în interesul pacienților noștri. Practic, chirurgia cardiovasculară a fost ultima specialitate chirurgicală la care s-a introdus conceptul de minim invazivitate.

S-ar putea explica prin doi factori: în primul rând, chirurgia cardiovasculară este o specialitate chirugicală nouă, tânără. Dacă ne gândim, neurochirurgia, traumatologia, chirurgia generală sunt specialități unde sunt procedee tehnice descrise cu mii de ani în urmă. Vechii egipteni practicau deja intervenții de neurochirurgie, de exemplu.

Prima intervenție în chirurgia cardiovasculară se citează abia la mijlocul anilor ’50. E o specialitate care are puțin mai mult de 70 de ani. O a doua explicație ar fi că, în această specialitate, avem – atât noi, chirurgii, cât și pacienții – un mare inamic: timpul! Nu putem opri inima pe o durată indefinită de timp. Intervenția trebuie să fie făcută rapid și bine.

Astfel, putem explica cum tehnicile endoscopice care au prins rapid în urologie, chirurgie generală, traumatologie, toate specialitățile medicale, au prins mai puțin la început în chirurgia cardiacă datorită sacrificiului pe care-l faci la început. În expunerea stucturii pe care operezi, în defavoarea timpului.” – Victor Costache

Te poate interesa și: Bolile neurovasculare, puternic influențate de factorii genetici. Dr. Corneliu Toader: „Aș putea spune că nu le putem evita”

Progrese mari în tehnicile minim invazive, în chirurgia cardiovasculară

Progresele recente în domeniul medicinei au dus la dezvoltarea a două tipuri principale de tehnici minim invazive în chirurgia cardiovasculară: cele endoscopice, care folosesc incizii mici și necesită oprirea inimii cu circulație extracorporală, respectiv cele transcateter, care se realizează prin vasele de sânge, fără oprirea inimii.

„În ultimii ani, practic, putem spune că în chirurgia cardiovasculară sunt două capitole, direcții în care se dezvoltă tehnicile minim invazive: tehnicile tradiționale, endoscopice, ca în celelalte specialități chirurgicale; au apărut și au prins elan tehnicile transcateter.

Cele endoscopice presupun realizarea unei intervenții printr-o incizie foarte mică. Se va folosi circulația extracorporală și se va opri inima. Astfel, putem repara sau schimba, de exemplu, o valvă, endoscopic, evitând sternotomia mediană.

Practic, se evită deschiderea părții centrale a toracelui. Se face aceeași intervenție, dar printr-o incizie foarte mică. De cele mai multe ori, prin spațiul intercostal. Presupune, totuși, oprirea inimii și o circulație extracorporală.

În schimb, e o procedură minim invazivă, deoarece pacientul se va recupera mult mai repede. Avantajele estetice sunt evidente, dar și cele legate de durata spitalizării în secții de terapie intensivă.

Tehnicile transcateter, care s-au dezvoltat mai întâi în chirurgia vasculară, presupun abordul inimii sau al structurilor inimii printr-un cateter, printr-un vas de sânge. Procedurile sunt de înlocuire sau de reparare a unei valve sau a unui anevrism, a unei patologii vasculare. Se fac fără oprirea cordului. Este un avantaj extraordinar pentru pacienți. Nu există dureri în perioada postoperatorie. Dar sunt intervenții care necesită dispozitive implantabile foarte costisitoare.” – dr. Victor Costache.

Citește și: Importanța hidratării și cauzele apariției pietrelor la rinichi. Consumăm sau nu 2 litri de lichide zilnic?