Prof. dr. Mihai Coman a fost prezent la Interviurile DCNews unde a abordat problema articolelor științifice false. Un fenomen prezent de asemenea în mediul academic din țara noastră.
Guvernele au tendința să ofere sporuri consistente universităților pentru a publica tot mai multe cercetări în reviste științifice pentru a se face remarcate pe plan internațional iar asta pentru cercetători înseamnă un plus pentru cariera lor. Editorii acestor publicații câștigă sume mari de bani iar când lucrul acesta se transformă într-o afacere murdară, știința, în special domeniul medicinei, este în pericol.
„O mare discuție pe plan mondial sunt fabricile de articole. Pot să vă mai spun un lucru care s-ar putea să vă șocheze. Am găsit o statistică care spune că între 2019 și 2023 veniturile celor mai importante reviste științifice MDPI, Elsevier, Springer Nature, Frontiers, atenție, sunt de 8,9 miliarde de dolari. La unele dintre ele, cele din domeniul științelor dure, sunt taxe (pentru publicare) de până la 20.000 dolari, altele, în științele sociale, undeva între 1.000 și 2.000 dolari.
Așa cum a arătat Claudiu Tufiș într-un articol foarte interesant pe niște studii care s-au făcut, în România reiese că în anul 2021 s-au publicat 3.434 de articole în revistele MDPI, în timp ce în 2016 erau doar 100. Deci am crescut enorm în procent. Dacă ești o universitate care ai bani și știi că au crescut taxele la medicină și sunt mulți studenți acolo, plătești”, spune profesorul.
Totodată, la nivel mondial sunt scrise circa 6 milioane de articole științifice în fiecare an iar aproximativ 2% dintre aceste se presupune a fi false, conform agenției de presă Reuters. Profesorul Mihai Coman are o ipoteză vis a vis de modul în care se maximizează importanța acestor lucrări științifice.
„Apar cu articole în asemenea reviste și ce este foarte interesant, ai și un indice destul de mare de citare. Eu acum am niște nelămuriri și un lucru care mi-ar alunga aceste nelămuriri e situația la acea revistă pe care am pomenit-o, cu care am avut contact vremelnic de un an, Frontier, care nu e cotată chiar foarte rău, ca cele ale MDPI-ului.
Ei spun acolo pe site-ul lor că au avut 1.443 de articole publicate care au avut 8,5 milioane de view-uri. Deci 8,5 milioane măcar au dat click să vadă ce e articolul ăla, dar 6.000 de citări. Am făcut și eu un calcul iar asta înseamnă 0,07. Ori statistica e cu pun jos, o realitate. Deci 8 milioane au dat click și numai 0,07 din ei au găsit în aceste articole. Înseamnă că sunt proaste, dacă n-au găsit nimic. Dacă au dat click și n-au citat și articolul e bun, înseamnă că clicul acela vine de la un algoritm, nu de la un om real, nu de la un cercetător. Și cred că există niște softuri de astea care deschid articolele și ies ei foarte bine la aceste statistici”, conchide profesorul.
Emisiunea completă: Reformă în învățământul universitar. Interviu cu profesorul Mihai Coman