Prof. emerit Mihail Coman, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, atrage atenţia asupra unui paradox din învăţământul superior românesc. Conform acestuia, cifra studenţilor admişi în primul an universitar este în creştere, însă cea a absolvenţilor de Bacalaureat este în scădere.

„Am văzut nişte statistici că ar fi un total de 26.000 cadre didactice în învăţământul universitar. Pe un total de 300-400.000 de studenţi. De asemenea, noi avem 48 de universităţi de stat, se mai adaugă încă 20 şi ceva de universităţi private. O ofertă extraordinar de mare pentru o populaţie ca a noastră. Dar populaţia de absolvenţi de Bacalaureat scade. În ultimii 10 ani, absolvenţii de liceu au scăzut cu 38%. Fiind mai puţini cei care vin spre universităţi, evident că există pentru toată lumea o ameninţare că nu se completează fişa de şcolarizare, şi astfel normele cadrelor didactice sunt ameninţate.

Paradoxal, în anul 2023/2024 s-au înscris 130.000 de oameni, în antiteză cu anul 2013/2014, când s-au înscris 96.000 oameni în anul 1 universitar. Deci ori statistica e cu capul în jos, ori realitatea este aşa. Adică termină mai puţini liceul cu BAC-ul luat. Îi mai scoatem pe cei care se duc să înveţe în străinătate. Iar când se înscriu la universitate, sunt mai mulţi decât cei care au terminat liceul.

Nişte persoane binevoitoare mai spun că mai sunt şi cei din promoţiile anterioare. Eu nu cred că cel care a picat BAC-ul şi l-a luat în anul următor, nu are alt vis decât să facă şi o facultate, alţi 3-4 ani”, a declarat prof. Mihail Coman la interviurile DCNews.

Rata de abandon după primul an universitar, uriaşă

„Mai e o cifră. Avem, în ţară, una dintre cele mai mari rate de abandon între anul 1 şi anul 2 universitar, 40%. E exact cifra de dinainte. Adică se înscriu, dar nu ştiu ce îi apucă după un an şi nu mai vor să rămână. Sau poate ei se înscriu, dar nimeni nu a făcut controale să vadă dacă sunt fizic, reali, sau doar dosare. Copiii îşi depun dosarele la mai multe facultăţi, intră la una, la restul rămâne dosarul. Abandonul ăsta mare poate fi cauzat de dosare care se anulează după un semestru. Timp în care a venit deja alocaţia bugetară. Cine ştie dacă s-au retras cu adevărat studenţii sau sunt doar aceste dosare care au dispărut”, a punctat prof. Coman.