Decanul Facultății de Medicină Veterinară din București, Iuliana Ionașcu a fost prezentă la cea mai recentă ediție a emisiunii DC Anima transmisă pe DCNewsTV unde a dat câteva sfaturi importante celor care aleg această carieră.
În primul rând, decanul a punctat faptul că este nevoie de multă răbdare pentru a înțelege anumite concepte care abia mai târziu se vor lega de practica chirurgiei pe animale. Însă pentru a face acești primi ani de studiu mai interactivi, noii studenți vor avea parte și de explicații suplimentare, subliniază Iuliana Ionașcu.
„Ca să ajungi un chirurg bun, de exemplu, trebuie să ai răbdarea să aduni cărămizile alea îngrozitor de plictisitoare din anul întâi: treci prin anatomie, fiziologie, citologie, histologie, fiziopatologie, farmacologie și anestezie și deja înnebunești până ajungi în anul patru. Și dintr-o dată, în anul patru, începi să înțelegi, ți se predau părțile clinice de medicină, obstetrică, chirurgie… și pac! Ți se aprinde un bec.
Apropo de ce le trebuie studenților să fie cât mai puțin plictisitoare prima parte a facultății, din anul universitar 2025-2026, din 1 octombrie, deci anul acesta, toată lumea va preda tot ce e preclinic, clinic. Adică, studenții vor învăța anatomia clinică. Am gândit deja proiectul ăsta ca la orele de anatomie clinică să vină și chirurgul, și radiologul, și când studentul în anul întâi, care e mititel și habar n-are, primește un os în brațe, să învețe toate capetele, toate găurile, toate crestele și așa mai departe, să aibă imaginea acelui femur într-o radiografie normală. Să o vadă, să-l recunoască și așa mai departe.
Atunci avem și radiologia în anul întâi. Radiologul, cel care face imagistica în anul 5, cel care predă chirurgie în anul 5, să vină acolo, cum o să-l chemăm și pe anatomist când o să predăm noi propedeutica și intervențiile chirurgicale pe cadavru, să ne facă rememorare. Asta este idealul”, a spus decanul.