Avocatul Remus Borza a luat parte la cea mai recentă ediție a interviurilor DCNews. Discuțiile purtate cu jurnalistul Val Vâlcu s-au conturat asupra situației economice din țara noastră.

Un amănunt important este cel al discrepanței nivelului de trai dintre orașe. În acest sens, avocatul a dat câteva cifre care arată clar cum o duc bucureștenii față de persoanele din centrele urbane mai mici.

„Cifrele niciodată nu mint. Bucureștiul, cele șase sectoare și municipiul București au 12,7 miliarde de euro fonduri (europene) alocate.

Știți cât au tras? În jur de 4 miliarde de euro. Deci undeva la 30% doar. E clar că e multă gargară, e multă demagogie. Câtă vreme ai 12 miliarde de euro și tu tragi doar 4 miliarde, diferența de 8 miliarde de euro este mană cerească. Multe s-ar putea rezolva în București. Bucureștiul comparativ cu restul țării este la ani lumină.

Citește și: Reformă administrativă. Adrian Negrescu explică de ce este aproape imposibil acest lucru în România

Noi avem un PIB pe locuitor comparabil cu orice capitală europeană, undeva la peste 45.000 de euro. Câtă vreme media la nivel național e undeva la 15.000€. E o capitală de milionari, adică e un oraș de milionari cu oameni cu venituri foarte mari”, este de părere avocatul.

„Deocamdată e de milionar pentru că e o economie a serviciilor, iar firmele se mută, preferă Varșovia, unde nu faci două ore din centru până la blocul de birouri”, continuă Val Vâlcu.

Marile probleme ale Capitalei

Remus Borza a subliniat că, în ciuda acestei bunăstări a bucureștenilor, orașul nu este unul tocmai adaptat la toate necesitățile locuitorilor. Bolizii de lux și infrastructura deficitară fac un contrast puternic.

„Da, avem câteva probleme nerezolvate de administrație a Bucureștiului. Cea mai stringentă problemă este cea legată de trafic. Sigur, sunt și 3 milioane de mașini în București. Străzile sunt aceleași de acum 50-70 de ani. S-a construit haotic, s-a construit foarte mult. Din păcate, n-am dezvoltat o rețea inteligentă de transport în comun, de transport urban civilizat. Mai ai și o chestie de mentalitate.

Acuma, sigur că există STB-ul, Societatea de Transport București, există metroul și au upgradat parcul logistic, dar e o chestie de mentalitate. Românul e comod, îi place să scoată Lamborghini din curte sau din fața blocului, Bentley-ul, Mercedes-ul, pentru că nouă ne place foarte mult să epatăm.

În România 98% din populație are o proprietate, afară se trăiește cu chirie, în Occident. La noi, simțul proprietății: să avem apartamentul nostru, casa noastră, mașini de lux, numai bolizi pe străzile Bucureștiului, în condițiile în care acasă stai mai modest, nu ai ce să pui pe masă, dar tu epatezi, îți iei mașini scumpe și taxele sunt mici.

Cheltuim 88,5 miliarde de euro pe vacanțe exotice…”, a conchis Remus Borza.

Emisiunea completă: Buget, deficit, reforme și soluții pentru criză. Câți bugetari trebuie trimiși la privat