Cifrele Ligii Studenților Români din Străinătate arată că avem peste hotare 20.000 de conaționali care au ales să își dezvolte cunoștințele în învățământul superior din străinătate.

Ilinca Panait, Membru al Consiliului Director a acestei organizații și studentă la King’s College London din Marea Britanie a vorbit, în cadrul emisiunii Departe de România, de pe DCNewsTV, despre preferințele și rezultatele studenților români din străinătate. Țările de Jos par să fie o nouă atracție pentru aceștia.

„Cred că în Olanda numărul studenților români a crescut foarte mult, mai ales după ce Anglia a fost, pentru o perioadă lungă, țara preferată. Acum, din cauza taxelor, probabil că mulți studenți migrează către Olanda și Germania, dar și Franța, SUA și Canada au început să fie destinații populare.

Pentru mine a fost surprinzător faptul că avem filiale în 13 țări, inclusiv în Arabia Saudită, dar cei mai mulți studenți sunt în Olanda”, spune Ilinca.

Citește și: Școlile din mediul rural, pe cale de dispariție! Ce se întâmplă de fapt cu banii pentru educația copiilor de la sat

„Probabil și datorită deschiderii sistemului olandez față de studenți internaționali. Este mai ieftin să mergi la facultate în Olanda?” Întreabă gazda emisiunii.

„Deși nu am studiat acolo, dar din ce am înțeles de la colegii mei, da, este mai accesibil. La King’s College din Londra intrarea se face pe bază de dosar dar se pune un prag de medie. La facultățile din Olanda se cere doar promovarea Bacalaureatului. Cele din Anglia sunt cu siguranță mult mai competitive” spune reprezentanta LSRS.

„Cum sunt percepuți studenții români în Marea Britanie, având în vedere că tu studiezi la King’s College în Londra și ai o comunitate de români acolo?”, a mai întrebat moderatorul.

”Eu aș spune că studenții români sunt văzuți ca fiind buni. Avem și câțiva profesori români la King’s College, dar și la LSE (London School of Economics and Political Science). Sunt mereu foarte deschiși să vorbească cu noi și am avut chiar evenimente cu ei. Au fost foarte dornici să ne prezinte proiectele lor și să ne implice și pe noi în aceste inițiative, atât la King’s College, cât și în colaborare cu universitățile din țară. Astfel, cred că studenții români sunt destul de apreciați și considerați inteligenți și muncitori”, a conchis Ilinca Panait.