Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost prezent la Interviurile DC News, moderate de Bogdan Chirieac, unde a explicat care sunt măsurile de prevenire a ilegalităților care țin de petardele și artificiile vândute în această perioadă.

Legea arată că doar anumite petarde, cele omologate, pot fi comercializate însă în anumite cazuri sunt vândute artificii care pot pune în pericol sănătatea, mai ales a copiilor. Materialele pirotehnice sunt împărțite în diverse categorii specifică, Bogdan Despescu.

„Am conceput un plan de lucru pe mai multe paliere, printre care și aceste materiale pirotehnice, așa cum sunt denumite în legislație. Astăzi avem aproape 60 de tone confiscate. Pe lângă activitățile de depistare din timp a acestora, care sunt supuse autorizării, este important de menționat că nu oricine poate folosi asemenea materiale. Ele sunt reglementate pe categorii, pe clase de identificare și clasificare, iar persoanele care le utilizează trebuie să fie autorizate.

Am avut experiența anilor trecuți, când foarte mulți cetățeni, mai ales copii, s-au rănit. Cred că este necesar să facem un apel, dar apelul nostru trebuie susținut de întreaga societate românească. Trebuie lăsate să folosească aceste materiale doar persoanele specializate, cele care au un curs de pregătire. Noi, cei care nu suntem specializați, nu trebuie să le folosim, deoarece sunt periculoase și pot fi considerate arme. Într-o cantitate mai mare, riscul devine și mai mare”.

Interzicerea petardelor

Chestorul a spus că face demersuri pentru ca petardele care sunt vândute în multe piețe din țară, la tarabe să fie interzise.

„Noi am cerut societății civile să susțină interzicerea materialelor pirotehnice. Vorbim despre cadrul legislativ actual, care permite folosirea acestora într-un anumit context, de către anumite persoane autorizate. Dacă în viitor Parlamentul va decide altfel, ne vom conforma. În prezent, alături de colegii din Poliție și Jandarmerie, efectuăm controale pentru a depista persoanele care dețin materiale pirotehnice ilegal. Aceste persoane sunt supuse unor reglementări penale, pentru că vorbim de o deținere ilegală.

De asemenea, nu trebuie să folosim materiale pirotehnice decât dacă suntem specializați. Am avut exemple de accidente, inclusiv răniri sau daune aduse animalelor de companie. În acest sens, am demarat campanii împreună cu ONG-urile și Poliția Animalelor. De asemenea, presa ne susține în aceste demersuri, și le mulțumim pe această cale”.