Problema seniorilor rămași fără niciun ajutor este una destul de severă. Nu doar acum, în aceste zile în care cu toții suntem alături de apropiați, trebuie să abordăm acest subiect cât se poate de serios.

Autoarea cărții „Orașe care inspiră. Seniori Activi în Comunități Smart”, Alexandra Dobre, a fost prezentă la interviurile DC News unde a dezbătut subiectul vulnerabilității bătrânilor rămași singuri pe lume și cum instituțiile statului ar putea contribui la reducerea acestui fenomen.

„În mod normal, statul este principalul actor care trebuie să se implice pentru a sprijini persoanele vârstnice. Acest lucru poate include accesibilizarea locuințelor și oferirea de tehnologie, deoarece sunt persoane care nu își permit să cumpere un telefon sau un smartphone, să plătească internetul și așa mai departe.

Aceste măsuri ar putea fi foarte utile pentru ca vârstnicii să se informeze mai mult și să ia legătura cu aparținătorii lor, care adesea sunt plecați în afaceri sau trăiesc în alte țări. Acestea i-ar ajuta foarte mult în zona de socializare, care este extrem de importantă.”

Îngrijirea medicală a vârstnicilor

Un alt amănunt important pe care Alexandra Dobre îl punctează este în legătură cu sănătatea acestor persoane. Ele se expun zilnic unor riscuri față de care, de multe ori, nu au apărare. Unii poate se deplasează greu iar alții trebuie să urmeze un tratament strict. Toate acestea necesită asistență medicală continuă. Ce ar trebui să facă statul în acest sens?

„Există servicii publice de îngrijire medicală la domiciliu, dar, deocamdată, acestea sunt private. Este necesar un sistem național organizat de îngrijire medicală la domiciliu. De exemplu, Fundația Crucea Alb-Galbenă este primul furnizor de servicii sociale din România, activând de 27-28 de ani în țară. Chiar dacă este o organizație neguvernamentală de tip privat, aceasta are nevoie de finanțare.

Ar trebui să existe reglementări în acest sens, poate chiar o lege, astfel încât nu fiecare primar în parte pentru că ei își stabileasc prioritățile în funcție de bugetul local sau de credințele proprii. Ar fi important ca toată lumea să beneficieze de astfel de servicii, cu condiții de evaluare și îngrijire medicală, cel puțin o dată pe săptămână sau la fiecare trei zile”, relatează autoarea.

O masă și un pat cald

Cât despre spațiul în care stau, nu mulți dintre ei au norocul să dețină o locuință, așa că lucrurile se complică în cazul celor care riscă să rămână în stradă în orice moment.

„Accesibilizarea locuințelor este, de asemenea, foarte importantă. Am văzut acest lucru mai ales în timpul pandemiei, când am mers timp de șase luni la 4.000 de oameni, în fiecare lună, cu alimente de bază. Vizitând casele lor, am văzut lipsurile cu care se confruntă seniorii noștri.

Sunt oameni cu multe afecțiuni medicale care nu au ajutor. Nu au pe nimeni care să le întindă o mână, care să le aducă o cană cu apă sau care să le ridice din pat. Aici este esențială susținerea statului, care, deși limitat financiar, poate găsi soluții. Există fonduri europene și alte resurse financiare internaționale pentru acest sector prioritar. Am avut ocazia să particip la diverse dezbateri pe tema demografiei, la Comisia Europeană, și am constatat că importanța acestui subiect, al îmbătrânirii populației, este recunoscută la nivel internațional, chiar dacă nu și în România”, afirmă Alexandra Dobre.