În cadrul emisiunii DC Anima, în care a fost dezbătută tema anesteziei la animale, conf. univ. dr. Ruxandra Costea, a adus anumite clarificări importante pentru deținătorii de câini și pisici care își pun întrebari cu privire la această chestiune.

Ea a vorbit despre cum se poate efectua această intervenție astfel încât efectele să fie cât mai puțin invazive.

„Anestezia veterinară este extrem de importantă. Oamenii știu la ce să se aștepte din experiențele proprii. În medicina veterinară, anestezia, sedarea sau sedarea profundă este folosită mult mai frecvent decât în medicina umană, pentru că multe animale nu pot fi examinate în mod corespunzător fără a fi sedate. De exemplu, nu poți explica unui câine sau unei pisici că trebuie să rămână nemișcate pentru o procedură complexă, precum un computer tomograf sau o rezonanță magnetică, spune veterinarul.

Sedarea este esențială la animale iar fiindcă există totuși un mic risc pentru ele, aceasta este singura variantă benefică. Toate aceste lucruri trebuie discutate în prealabil cu posesorii animalelor.

„De multe ori, și noi, ca oameni, avem dificultăți în a rămâne nemișcați pentru astfel de proceduri, așa că apelăm mai des la sedare sau sedare profundă pentru a putea examina corect animalele. Aceasta este o practică necesară chiar și pentru examenele ecografice sau radiologice. Este important să explicăm proprietarilor de animale că, deși există un impact, este nevoie de această procedură. De cele mai multe ori proprietarii înțeleg, riscurile și beneficiile acestei proceduri sunt esențiale pentru diagnostic.

Când vorbim despre intervenții chirurgicale complicate, în care anestezia devine și mai complexă, orice procedură care implică sedare sau anestezie trebuie să înceapă cu o discuție serioasă cu proprietarul animalului, care trebuie să înțeleagă riscurile. Acesta este primul pas”, a mai declarat Ruxandra Costea.

Emisiunea completă: Dr Ruxandra Costea, la Dc Anima. Anestezia veterinară: Puntea dintre suferință și vindecare