Psihologul clinician și psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir a fost prezentă în studioul DCNewsTV, în cadrul celei mai recente ediții Părinți Prezenți. Aici a adus în discuție unele discrepanțe dintre generații și cum am putea să începem să le conciliem.

Inițial, psihologul a subliniat faptul că generațiilor în formare le lipsește spiritul pragmatic dar a subliniat faptul că acest lucru nu se datorează neapărat tinerilor sau copiilor. Vina este aici atribuită stilului de viață și a vitezei sale amețitoare pe care îl avem.

„Cei mai mulți copii nu fac lucruri practice, cu siguranță mai sunt și cei care au pasiuni sau curiozități, dar ei nu știu să bată un cui. Tu poți, acasă, să îi încurajezi. Sunt copii care vor să încerce, dar alții spun că nu îi interesează.

Ar trebui să fie o colaborare și depinde de fiecare dintre noi, de fiecare factor. Depinde de noi, părinții, de cât timp ne rezervăm pentru ei și cât timp avem să ne descurcăm cu toate, depinde foarte mult de câtă susținere avem în rest, inclusiv la treburile casei. Sunt foarte multe de făcut și suntem toți obosiți și mai puțin interesați. Suntem într-un stres permanent iar pentru mine cea mai mare frustrare este că nici măcar rezultatul nu este excepțional”, este de părere Ana-Maria Zamfir.

Ei trăiesc în alte vremuri

Ea a subliniat, de asemenea, faptul că în mare măsură, părinții sunt cei care îi inspiră pe cei mici în formarea lor, în adaptarea la viața de adult.

„Este o cheltuială enormă de energie din partea tuturor, a elevilor, profesorilor și părinților dar în același timp nu duce nicăieri. Nu putem să spunem că suntem mai deștepți sau mai capabili, în niciun caz autonomi. Nu ai timp să faci lucruri practice. Mai pui preț pe un bătut de cui după ce se duce la școală, face temele și meditații? Nu îi mai rămâne foarte mult timp.

Trebuie să realizăm că ei trăiesc în alte vremuri. În loc să îi blamăm, să spunem că generația asta nu face nimic și că nu sunt capabili, ar trebui să ne gândim că este o generație de indivizi pe care noi îi formăm. Noi suntem responsabili de acest rezultat, nu copiii sunt vinovați pentru ceea ce se întâmplă. Ei sunt în formare prin ceea ce facem noi ca societate, încât să îi adaptăm la stilul nostru de viață”, a conchis psihologul.