Hoții de buzunare sunt numeroși în capitala țării. Deseori acționează în transportul în comun, acolo unde oamenii pot fi ușor distrași, mai ales când autobuzele sau metroul sunt aglomerate. Totuși, o veste bună este că acum există mai puține astfel de cazuri datorită unor măsuri mai aspre din partea autorităților.
La emisiunea Culisele Justiției de pe DCNewsTV, invitat a fost comisarul-șef Lucian Cosmin Apostol, șef Brigada de Poliție pentru Transportul Public. El a dat detalii importante despre cum operează acești escroci și care sunt tipologiile lor.
„În multe dintre mijloacele de transport sunt camere de supraveghere, inclusiv în toate autobuzele noi iar lucrul acesta ne ajută foarte mult. În zona de metrou sunt foarte multe camere de luat vederi, inclusiv în toate stațiile.
În ultimii patru ani acest tip de infracționalitate a scăzut foarte mult. Constatăm că infracțiunile de tâlhărie, care sunt cele mai grave, au scăzut cu 40%”, a declarat comisarul-șef.
Trei tipuri de hoți
Scăderea acestor tipuri de infracțiuni din mijloacele de transport se datorează și faptului că mulți dintre polițiști se deplasează pe teren în civil pentru a identifica diferitele tipuri de hoți. Care sunt acestea, ne spune reprezentatul legii.
„Sunt hoții de buzunare profesioniști, care merg în fiecare zi, cum mergem noi la serviciu. Sunt destul de împăcați cu asta. Ei sunt cei mai periculoși. În general îi cunoaștem și nu acționează prea mult. Mai este o categorie de consumatori de droguri, care sub impusul de a face rost de doza zilnică acționează și nu mai țin cont de nimic. Mai avem o categorie, oportuniștii, aceștia sunt oameni normali dar sunt tentați de un telefon nesupravegheat, pe moment, de un laptop sau orice bun de valoare.
În ceea ce privește pedepsele, acestea s-au înăsprit, în special pentru cei care fură în mijloacele de transport, spune comisarul-șef Lucian Cosmin Apostol.
„Tâlhăria este una dintre cele mai grave fapte, putem lua o măsură preventivă. De obicei, aproape în toate situațiile sunt prezentați cu măsură de arestare și primesc un mandat de arestare. Furtul calificat în mijloace de transport public este pedepsit (cu pușcărie – n.red.) de la 1 la 5 ani. Încadrarea aceasta ne permite să luăm măsuri preventive, spre deosebire de furtul stradal, unde pedeapsa este de la 6 luni la 3 ani. Fără excepție, în mijloacele de transport în comun trebuie să ne folosim de această oportunitate pe care ne-o oferă legea iar lucrul acesta a dus la scăderea cu 30% a furturilor din buzunare. Pedepsele pentru formele grave de tâlhării pot depăși 10 ani, depinde ce urmări are asupra victimei”.