Psihologul Radu Leca a adus pe masă subiectul relațiilor toxice în cea mai recentă emisiune a sa difuzată pe DCNewsTV.
Relațiile disfuncționale se complică și mai mult atunci când cei doi nu își asumă pe deplin propria viziune asupra a ceea ce au clădit împreună. Este nevoie de curaj pentru a recunoaște că pur și simplu nu sunt potriviți unul pentru celălalt, afirmă Radu Leca.
Aceste probleme se amplifică, după cum recunoaște psihologul, atunci când în această relație intervine un așa-numit mediator, fie el un apropiat, cineva din familie sau un prieten bun al celor doi. În ciuda acestei tendințe, mulți refuză să ia în calcul sfatul unui psiholog, asta pentru că de obicei adevărul este tăios.
„Tu poți, ca terapeut, să îi spui că are problemele respective. Îți va răspunde că sună interesantă abordarea dar că este diferit, fără să aibă un argument logic … El nu va vedea niciodată că are o relație greșită”, afirmă acesta.
Radu Leca a mai spus și că unii oameni cu probleme în relație recurg la un terapeut pentru a da celor din jurul lor impresia că îi preocupă cu adevărat problemele cu care se confruntă. Cel mai potrivit lucru în asemenea circumstanțe este ca cei doi să o ia, cu totul, de la început.
„Motivele pentru care vin la terapie sunt multiple: să dea bine în fața soțului sau a soției, în fața copiilor, să poată să afirme că a fost.
Problemele din cuplu sunt multiple, ele te fac să fii extrem de nefericit. Mâncăul e așa pentru că e nefericit, alcoolicul la fel, consumatorul de droguri este consumator pentru că este nefericit. Copilul care nu vrea să mai învețe are un model de familie disfuncțională acasă. Există doar un cumul de alegeri. Cea mai interesantă oportunitate aleasă de partenerii de cuplu este această reparare. De ce vă doriți ceva reparat și nu ceva nou? Mai sunt și cei care spun că au înțeles (de la început – n.red.) cum este partenerul de cuplu dar spun că au crezut că o să se schimbe”, a mai spus psihologul Radu Leca.