Profesoara Mariana Badea a prezentat, în cea mai recentă ediție a emisiunii DC Edu, moderată de prof. Sorin Ivan, cele trei volume de eseuri lansate recent, numite Literatură română pentru elevi.

Cu această ocazie, profesoara a vorbit despre modul în care se predă astăzi literatura în școlile din România, menționând faptul că tinerii au lacune mari în această privință dintr-un simplu motiv, acela că acum nu se mai predă universul literar al unui scriitor ci doar o operă din întreaga bibliografie a unui scriitor.

Acest lucru nu le mai dă șansa elevilor să aprofundeze literatura și să înțeleagă ce este caracteristic pentru fiecare caz în parte.

„Ceea ce mi se pare foarte important, și nu se mai face la școală, este universul literar al fiecărui scriitor. După ce înțelegi acest lucru, poți să interpretezi sau să înțelegi orice altă operă a acelui scriitor, pentru că ea se încadrează în mentalitatea lui literară. Eu am predat universul literar al scriitorilor și le era foarte ușor copiilor. O poezie de Bacovia știau să o comenteze foarte ușor”, spune profesoara.

Acest mod fragmentat de predare nu limitează doar cunoștințele elevilor dar împiedică și dezvoltarea unei gândiri critice. În continuare, profesoara Mariana Badea a făcut o comparație despre felul în care sunt astăzi prezentate operele literare.

„Se predă o poezie, o singură nuvelă, un basm, 5 romane și 6 poeți, atât. Nu se mai numesc opere literare în mediul preuniversitar. Acum se numesc texte, ca la manele. Textul narativ, pentru că epic nu mai este, textul liric și 2 sau 3 texte dramatice, în 12 ani de școală. Sunt reduse la inexistență.”