În cea mai recentă ediție a emisiunii „Părinți Prezenți”, Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a discutat despre alimentele și băuturile care nu sunt permise în sarcină. 

Alimente care trebuie evitate în sarcină 

Când vine vorba de alimentația în sarcină, există câteva restricții importante care pot ajuta la protejarea sănătății mamei și copilului. Pe lângă evitarea alcoolului și tutunului, unele alimente, mai ales cele insuficient preparate sau ultraprocesate, pot prezenta riscuri. Alice Barbu explică de ce este esențial să fim atenți la ce consumăm în această perioadă. 

„Există alimente sau băuturi care ar trebui evitate cu strictețe în timpul sarcinii?”, a întrebat moderatoarea emisiunii. 

„Da. Așa cum menționam mai devreme, alcoolul și tutunul ar trebui evitate. Mai sunt însă alimentele insuficient preparate. Aici există riscul de infecții. Alimentele insuficient preparate pot să transmită infecții cu listeria, cu toxoplasma; și atunci, ar fi de evitat carnea insuficient preparată, fructele de mare și, evident, alimentele care ne cresc indicele glicemic: dulcele, alimentele ultraprocesate, fast food-ul, grăsimile în exces…”, a explicat Alice Barbu la DC News TV. 

Ce alimente sunt recomandate în sarcină? 

Pentru femeile însărcinate, o alimentație echilibrată și atent planificată poate face diferența. Deși se spune adesea că în sarcină „trebuie să mâncăm pentru doi”, specialiștii subliniază că e mai important să avem mese frecvente și sănătoase, axate pe proteine, legume și fibre. 

„Și ce recomandări nutriționale aveți dvs. pentru femeile însărcinate? Ce să consume cât mai mult?”, a întrebat moderatoarea. 

„În sarcină, auzim des zicala că ar trebui să mâncăm pentru doi, care este parțial adevărată. Într-adevăr, din trimestrul doi, necesarul caloric al gravidei este un pic mai ridicat, însă nu ajunge să depășească 2.500 de calorii. Deci, nu vom mânca cât pentru doi; vom avea mese dese, regulate, cu cantitate puțină, bazate în principal pe proteine și legume. 

Evităm dulciurile, mai ales la pacientele supraponderale sau obeze, pentru că, în sarcină, toleranța la glucoză poate să fie alterată și putem dezvolta un diabet gestațional. 

Evităm alimentele sărate în exces, pentru că pot să accentueze edemele membrelor inferioare și creșterea tensiunii arteriale. Evităm alimentele cu foarte multe condimente sau alimentele picante. Evităm alimentele care produc constipație și, atunci, ne bazăm, cum am spus, mai mult pe o dietă proteică, cu legume și cu fibre. Fibrele le putem combina cu lactate”, a precizat medicul.