Politologul Remus Ștefureac a declarat, într-un interviu pentru DC News TV, că alegerile prezidențiale organizate anul acesta în România sunt printre cele mai importante din ultimele trei decenii.
Alegerile din acest an: un punct de cotitură pentru viitorul României
Remus Ștefureac a subliniat cât de complexe sunt alegerile din acest an, considerându-le printre cele mai importante din ultimele decenii.
Pentru prima dată după 20 de ani, alegerile prezidențiale și parlamentare se suprapun, aducând schimbări majore în doar câteva săptămâni. Ștefureac a menționat, de asemenea, că influențe externe, precum alegerile din SUA și Republica Moldova, pot juca un rol în preferințele românilor; însă, în final, contextul local va fi decisiv.
„Clasamentul e extrem de complicat… Spuneam în urmă cu câteva luni că vor fi unele dintre cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani. După mult timp, după vreo 20 de ani, avem o suprapunere între alegerile prezidențiale și parlamentare. Practic, această perioadă de 3 săptămâni, din 24 noiembrie până în 8 decembrie, vom avea o schimbare a președintelui, o schimbare de ciclu prezidențial și, implicit, a Guvernului, a Parlamentului, a majorităților parlamentare. (…)
Poate și alegerile din SUA au avut și vor avea o influență, și alegerile din Republica Moldova au avut și vor avea o influență asupra modului în care vor vota românii; dar principala influență va fi dată de ceea ce se întâmplă în acest spațiu carpato-danubiano-pontic, unde opțiunile politice pot părea uneori surprinzătoare”, a spus Remus Ștefureac la DC News TV.
Dacă doar tinerii ar vota: AUR ar conduce în Parlament, Simion și Lasconi ar intra în turul doi
În urma unei analize recente, Ștefureac a remarcat o tendință interesantă: dacă alegerile parlamentare ar fi decise doar de publicul cu vârste între 18 și 44 de ani, AUR ar ieși învingător. Totodată, dacă alegerile prezidențiale ar depinde exclusiv de votul persoanelor cu vârste între 18 și 42 de ani, în turul doi ar ajunge George Simion și Elena Lasconi.
„Mă uitam, de exemplu, pe niște date pe care le-am măsurat recent și pe diverse tipuri de public. Și, de exemplu, dacă astăzi am avea alegeri parlamentare doar pe publicul de 18-44 de ani, deci publicul foarte tânăr și relativ tânăr, acestea ar fi câștigate destul de net, aș spune, de AUR – ceea ce, sigur, poate părea o surpriză, dar datele nu mint și sunt foarte clare.
De asemenea, dacă am avea alegeri prezidențiale și ar vota doar persoanele de 18-42 de ani, în turul doi s-ar califica George Simion și doamna Lasconi – ceea ce, iarăși, surprinde o realitate pe care adesea o pierdem din vedere, care ține foarte mult de modul în care se informează publicul tânăr, de frustrările acumulate la nivelul publicului tânăr, de tendințele anti-sistem la nivelul publicului tânăr și de faptul că toată comunicarea electorală, politică, este capturată sau este dominantă în zona rețelelor sociale, unde, în acest caz, AUR sau cei doi candidați menționați sunt ceva mai activi și au și un discurs mai degrabă anti-sistem.
Acest tip de poziționare arată cumva și o fractură între România celor mai tineri și România celor maturi sau vârstnici, unde peisajele arată cu totul diferit”, a conchis politologul.