În cea mai recentă ediție a emisiunii „Părinți Prezenți”, Daniela Gavankar, profesor universitar, psiholog și consilier de dezvoltare personală, a discutat despre valorile pe care un copil le poate deprinde exclusiv de la tată. 

Rolul unui tată în formarea valorilor fiului său 

În timpul discuției, Daniela Gavankar a subliniat cât de important este rolul tatălui în viața unui copil, mai ales în dezvoltarea băieților. Potrivit acesteia, tatăl nu doar că oferă modelul pentru stimă de sine, curaj și atitudine, dar creează și momente esențiale de validare, de care mulți copii își amintesc și în viața de adult. 

În relația cu tatăl, băieții învață ce înseamnă bărbăția și curajul prin jocuri care presupun competiție și provocări, lucruri care le dau încredere și îi pregătesc pentru viață. 

„Nu cred că există valori pe care să le luăm doar de la o persoană, doar de la tată; însă, părinții împreună pot transmite niște valori. Mama și tata, în funcție de caracterul lor, transmit anumite valori. 

O stimă de sine bună o transmite tatăl, curajul îl transmite tatăl, bărbăția o transmite tatăl, atitudinea față de femei și chiar față de copii o transmite tatăl. Toate lucrurile astea sunt aduse în viața copilului de către tată”, a spus Daniela Gavankar la DC News TV. 

Curajul și bărbăția se învață de la tată 

„E foarte important să vezi clienți care vin în cabinet, adulți, și care spun cât de mult au așteptat validarea tatălui, cât de mult au așteptat să joace fotbal măcar o dată cu tata, cât de mult au așteptat, când au luat o notă mare sau un premiu, să fie un tată acolo care să îi valideze. 

Gândește-te că băieții se joacă diferit cu tatăl față de mamă. Cu tatăl se hârjonesc, intră în competiție, se luptă cu tot felul de lucruri pe care mama le consideră periculoase. Însă el are nevoie de asta, pentru că, dacă îmi doresc un băiat care să devină un bărbat curajos, el așa lucrează la curaj – se luptă cu tata. 

El are nevoie să câștige, are nevoie ca tatăl să se joace cu el. Curajul nu poți să-l deprinzi stând la măsuță cu mama și colorând. În niciun caz!”, a adăugat psihologul. 

Relația tată-fiu îi învață pe băieți ce înseamnă să facă lucruri „bărbătește” și le dă încredere în propriile abilități. 

„Toate lucrurile astea sunt bune (referire la atitudinea grijulie a mamelor față de băieți – n.r.), dar de aia copilul are nevoie de tată. (…) E vorba de curaj, de îndemânare, de forță, această relație de bărbați care fac ceva bărbătește… Ori asta nu se poate învăța decât cu un bărbat care este disponibil și vrea să transmită copilului: «Da, sunt aici! Da, vreau să fac cu tine lucruri interesante»”, a mai spus specialista. 

De ce au nevoie băieții de tată pentru a deveni încrezători 

Relația tată-fiu îi învață pe băieți ce înseamnă să facă lucruri „bărbătește” și le dă încredere în propriile abilități. 

„Toate lucrurile astea sunt bune (referire la atitudinea grijulie a mamelor față de băieți – n.r.), dar de aia copilul are nevoie de tată. (…) E vorba de curaj, de îndemânare, de forță, această relație de bărbați care fac ceva bărbătește… Ori asta nu se poate învăța decât cu un bărbat care este disponibil și vrea să transmită copilului: «Da, sunt aici! Da, vreau să fac cu tine lucruri interesante»”, a conchis Gavankar.