În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Conducem”, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a discutat despre lista medicamentelor care îi lasă pe șoferi fără permis. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.  

Paracetamolul, medicamentul comun care te poate lăsa fără permis

S-a publicat recent în Monitorul Oficial o listă cu medicamentele care pot duce la suspendarea permisului de conducere. Lista este destul de lungă, iar multe dintre denumirile de acolo sunt prea puțin cunoscute de majoritatea oamenilor. Un exemplu bine cunoscut este Paracetamolul, care, surprinzător, poate crea probleme dacă e luat înainte de a urca la volan. 

„S-a publicat în Monitorul Oficial lista medicamentelor care te lasă fără permis. E o listă destul de lungă… Sunt multe denumiri acolo pe care mă îndoiesc că le cunoaște oricine de pe stradă. Ce-am văzut așa, Paracetamolul e cel mai ușor de recunoscut din acea listă. Deci, practic, de acum, dacă iei un Paracetamol și te urci la volan, iar apoi te oprește pentru un control de rutină și sufli în acel DrugTest, ai toate șansele să rămâi fără permis”, a spus moderatorul emisiunii. 

Publicarea listei este un început, dar nu rezolvă problema

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a atras atenția asupra riscurilor și a subliniat că, deși publicarea acestei liste este un pas înainte, problema reală constă în educarea și informarea corectă a pacienților. 

El a remarcat că sistemul medical nu este suficient pregătit pentru a comunica aceste informații esențiale, iar mulți pacienți nu sunt conștienți de efectele pe care le pot avea medicamentele asupra capacității de a conduce. 

„Aici eu am următorul lucru de spus: faptul că s-a publicat această listă este foarte bine. Faptul că publicul larg va începe, încet-încet, să înțeleagă ce medicamente afectează și ce medicamente nu afectează este bine, dar, din punctul meu de vedere, e puțin probabil ca publicul larg să fie foarte atent la acest aspect. 

Problema pe care vreau să o ridic eu este că sistemul nostru medical nu este pregătit din acest punct de vedere. Ce înseamnă asta? Sistemul medical – însemnând medicii, asistentele, asistenții, farmaciștii – ei știu foarte bine medicamentele, lucrează cu ele, le cunosc efectele, dar, din păcate, modul nostru de pregătire al sistemului medical nu a făcut ca ei să transmită aceste informații mai departe. 

Sunt foarte multe cazuri, până acum cel puțin, în care medicul îți prescria un anumit medicament și nu-ți spunea nimeni – nici medicul, nici asistenta când îți dădea rețeta, nici farmacistul când cumpărai rețeta – că acel medicament sau acea combinație de medicamente îți poate afecta capacitatea de a conduce. Acolo cred că ar trebui lucrat prima dată”, a punctat Titi Aur la DC News TV. 

Lista medicamentelor e inutilă fără educarea șoferilor

„Să cred acum că s-a publicat lista și că toată șoferimea din România – cei 6-7 milioane care chiar circulă din cei 9-10 milioane cu permis – va sta și va studia… Nu mă pot îmbăta cu apă rece! Eu mi-aș dori ca acea listă, care, din acest punct de vedere, este inutilă (pentru că medicii oricum o știu), să fie însoțită de o mai mare insistență asupra pregătirii lor, astfel încât să transmită, să-l tragă de mână pe pacient și să-l întrebe foarte clar dacă are sau nu permis.

Dacă are, să-i spună ce se întâmplă dacă combină 2-3 medicamente. Unele au efect pe termen scurt, altele pe termen mai lung. 

Cred că acolo ar fi efectul mai mare, mai bun, mai benefic, decât să cred că fiecare șofer va urmări lista și, când îl va durea măseaua sau va avea o problemă internă și va lua pastila, va apela repede la această listă ca să o studieze. Nu cred! Nu se întâmplă asta”, a conchis Titi Aur.