În cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te”, Alexandru Costache, antreprenor și președinte al asociației Medici pentru România, a discutat, printre altele, despre motivele care îi determină pe medicii români din străinătate să revină în țară. 

Care sunt motivele pentru care unii medici aleg să se întoarcă în țară?

Medicul Alexandru Costache a explicat de ce unii medici români aleg să se întoarcă în țară, menționând că motivele principale nu sunt de ordin financiar, ci personal. Reîntregirea familiei, dar și schimbările pozitive din sistemul de sănătate românesc sunt printre factorii care îi determină pe aceștia să revină. 

„Ce-i motivează pe medicii români să revină în țară, din ce am observat noi și din discuțiile pe care le-am avut cu ei, principalul motiv este de ordin personal. Pentru că foarte mulți dintre ei vin deja confortabil din punct de vedere financiar, nu mai caută neapărat o remunerație… Bine, acum, pentru oricine, remunerația financiară este extrem de importantă, dar mulți dintre ei, care deja au stat o lungă perioadă într-un stat occidental, cu un sistem de sănătate mult mai bine dezvoltat, nu pun pe primul loc remunerația ca principal motiv, ci factorii de ordin personal, și anume: reîntregirea cu familia, cu prietenii. 

O parte dintre ei sunt hotărâți (să se întoarcă în țară – n.r.) pentru că au și motive. În momentul de față, în România, eu consider că e o schimbare completă a sistemului de sănătate, tocmai prin investiții din fonduri europene și din împrumuturile de la bănci – Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială, iar în următorii ani, sistemul de sănătate, care deja arată bine, va arăta cu totul și cu totul diferit”, a spus Alexandru Costache la DC News TV. 

Salariile din România vs. salariile din Vest

Specialistul a menționat că, deși salariile medicilor din România nu se compară cu cele din Vest, și costurile de trai sunt considerabil mai mici. El a explicat că, în orașe precum Paris, un medic rezident poate rămâne cu o sumă netă mai mare, însă cheltuielile cu chiria și alte costuri de zi cu zi sunt mult mai ridicate decât în București. 

„În ultimii ani, salariile cred eu că au crescut la un nivel bun, poate nu comparabil cu salariile din Vest, unde sunt destul de mari, însă la un nivel acceptabil pentru un profesionist”, a intervenit moderatorul emisiunii. 

„Aici e de făcut o remarcă foarte importantă! Ok, salariile nu sunt la același nivel, dar nici nivelul de trai și nici cheltuielile nu sunt la același nivel. Pentru că, dacă stăm să comparăm, un medic rezident rămâne net cu circa 1.000 de lei în România, în Franța, la Paris, rămâne cu în jur de 1.700, aș da o medie acum. 

N-o să comparăm niciodată nivelul de trai din Paris cu nivelul de trai din București, și aici pornim de la chirie, în primul rând, până la cheltuielile de zi cu zi”, a mai spus medicul.