În cea mai recentă ediție a emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te”, Claudiu Hurban, reprezentant al Asociației Diaspora Civică Berlin, a oferit un răspuns sincer la întrebarea: „Ce ar trebui să le ofere România tinerilor pentru a-i convinge să se întoarcă acasă?”. 

Sistemul sanitar defectuos și lipsa de infrastructură

În cadrul interviului, Claudiu Hurban, de la Asociația Diaspora Civică Berlin, a explicat că mulți tineri români din diaspora nu se grăbesc să se întoarcă în țară, fiind descurajați de starea sistemului de sănătate, precum și de lipsa infrastructurii necesare pentru o viață confortabilă. 

„Este o listă foarte lungă, dar, din discuțiile la care mai asist, e foarte multă lume care se plânge de sistemul sanitar, care funcționează așa cum funcționează. Iarăși, chestiile astea mărunte. Să-ți dau un exemplu: este 1:21 ora. Știu că, dacă am de ajuns undeva la 1:45, am trei variante de mijloc de transport și ajung de la A la B garantat. Bine, Doamne ferește, să nu se întâmple ceva, dar am șanse imense să ajung la ora respectivă, fără să stau în trafic, fără să îmi arunc cuvinte «de laudă» cu nimeni și așa mai departe. 

Da, a crescut calitatea vieții (în România – n.r.) în sensul că se fac mai mulți bani, dar lucrurile astea mărunte tot (așa au rămas – n.r.). O să te întreb pe tine cât timp pierzi în trafic în fiecare zi când te duci la muncă și, după aceea, când te întorci. Nu trăiesc într-o utopie în care să mă gândesc că lucrăm în spatele blocului, dar, totuși, sunt 2 ore din 24. Mi se pare că e foarte mult!”, a spus Claudiu Hurban la DC News TV. 

„Deci, e sistemul sanitar o dată, apoi lipsa infrastructurii. Se construiește astăzi… Bine, se construiește mai mult în afara orașelor, autostrăzi. Însă, cel puțin în marile orașe din România, e haos. Avem încă probleme pentru că e foarte ieftin să ai o mașină în România. Taxele sunt foarte mici”, a intervenit moderatorul emisiunii, Bogdan Bolojan. 

Păcănelele – ceva grotesc 

În discuția despre motivele care îi descurajează pe români să se întoarcă acasă, Claudiu Hurban a subliniat impactul negativ pe care îl are fenomenul păcănelelor asupra societății. El a criticat faptul că acest viciu este atât de prezent în viața de zi cu zi, spunând că nu este un mediu sănătos în care să crești un copil.  

„Apropo, mi-am adus aminte de ceva. Mă întrebai mai devreme ce și-ar dori românii ca să se întoarcă. Sincer să fiu cu tine, lipsa păcănelelor! Nu vreau să-mi cresc copilul să vadă asta. Nu vreau! Cine vrea să-și trăiască viața așa sau să-și dea banii acolo, să fie sănătos. Dar expunerea asta, așa in your face, mi se pare grotescă!”, a punctat Claudiu. 

„Da, a devenit un fenomen social. Oriunde privești în social media, vezi că sunt mulți care se plâng că nu reușesc să scape de acest viciu și, nu știu, sunt prezente și reclamele…”, a spus Bogdan Bolojan. 

„Da, și sunt personalități care fac reclamă, de altfel, care sunt foarte bine, pe picioarele lor, au o carieră în spate, o notorietate… și să te bagi în chestia asta?”, a adăugat Hurban.