În emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te” difuzată pe DCNews TV, a fost invitat unul dintre reprezentanții unei importante comunități de români. El a explicat care este situația în Germania și a venit și cu o ipoteză pentru care unii dintre conaționalii noștri de peste graniță se comportă într-un fel care nu le face cinste.

Este cunoscut faptul că românii sunt oameni primitori. Pare totuși că atunci când unii dintre ei se află departe de casă devin mai reticenți în ceea ce privește deschiderea față de omul cu care împărtășește cultura sau identitatea națională. Cel puțin asta spune Claudiu Hurban, reprezentant al Asociației Diaspora Civică Berlin.

„Cred că unit ar fi unul dintre ultimele cuvinte pe care le-aș folosi, cred că dimpotrivă. Nu știu care este cuvântul cel mai potrivit dar (comunitatea românilor din Germania – n.red.) nu este unită. Îi vedeam pe colegii mei italieni de la muncă între care se formează foarte ușor o comuniune. Și în cazul românilor cred că există dar de undeva apare un scepticism. Românii se întreabă dacă pierd ceva din interacțiunea cu compatrioții lor”, a declarat Claudiu Hurban.

Ce cred românii despre prietenie

Gazda emisiunii a venit cu cifre. Un studiul pe care l-a prezentat cu această ocazie arată că doar 9% dintre românii de pretutindeni spun că au foarte multă încredere în prieteni. Nici în rude nu avem foarte multă încredere, conform acelorași date, românii au doar în proporție de circa 23% încredere în cei mai apropiați oameni ai lor.

Reprezentantul Asociației Diaspora Civică Berlin a venit cu o opinie privind cauza acestui comportament la români.

„Putem să speculăm de unde vine chestia asta și să ne uităm în istoria foarte recentă, până în 89, și cum ne-am dezvoltat noi ca indivizi și cum am învățat să supraviețuim. Te uitai mereu cu coada ochiului peste umăr. Chiar cred că are o legătură cu asta.”