În cea mai recentă ediție a emisiunii DC Conducem de la DC News TV, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat cum o greșeală frecventă, pe care o fac șoferii în încercarea de a economisi timp, poate duce la consecințe grave.
Să nu faci asta niciodată la volan!
Analizând imagini din trafic, Titi Aur a atras atenția asupra unei greșeli comune pe care o fac șoferii: atunci când își dau seama că nu s-au încadrat corect, smucesc volanul în încercarea de a ajusta direcția, pentru a nu ocoli.
„Nu poți să tragi stânga de volan, chiar dacă nu mai ai o bandă în același sens cu tine. Poate să fie unul în depășire, poate să fie orice. Asta înseamnă lipsă de antrenament corect, de știință corectă. Să tragi de volan așa e tipic șoferului care nu conștientizează ce i se poate întâmpla în trafic. (…) Deci este clar, evident, șofer inconștient din punctul ăsta de vedere. A tras de volan la stânga, și ce dacă?!
Unul dintre lucrurile pe care l-am învățat eu acum foarte, foarte mult timp, când eram tânăr șofer și când unchiul meu, care m-a învățat să conduc practic, m-a pus prima dată la volanul camionului, unul dintre sfaturile pe care mi le-a dat el atunci a fost: dacă vreodată ești într-o intersecție, ești într-un loc în care îți dai seama târziu că trebuia să faci stânga/dreapta și nu ești pe unde trebuie, nu ești încadrat, nu forța niciodată!
Ți-ai adus aminte, îți asumi, te duci în direcția în care te-ai încadrat, pentru că e foarte periculos să schimbi, în ultimul moment, direcția. Și asta se întâmpla în anii ’80, când probabilitatea de multe benzi, de autostrăzi aproape că nu era în România”, a explicat Titi Aur la DC News TV.
Pericol chiar mai mare pe autostradă
El a subliniat că forțarea unei ieșiri poate fi mult mai periculoasă decât ocolirea traseului, deoarece viteza mare și reacțiile întârziate pot duce la accidente grave.
„Ei, când faci asta mai ales pe autostradă, eu știu că disperarea-i mare și zici: «Aoleu, trebuia să ies pe aici. Cine știe unde mai pot să ies?», dar pericolul este cel puțin la fel de mare, dacă nu mult mai mare decât disperarea că vei ocoli.
Și oricât de mult vei ocoli, și oricât de mult vei întârzia, este mult mai puțin periculos sau mult mai mică pierderea față de cât ai putea să pierzi în cazul unei forțări. Aici nu s-a întâmplat nimic, pentru că cel din spate, care filma, o mașină mare, a redus, a frânat, a evitat…
Dar astfel de lucruri trebuie evitate cu orice efort, cu orice risc de a ocoli mai mult, pentru că pot produce accidente foarte grave, mai ales pe autostradă, unde vitezele sunt foarte mari, unde efectul ăla de turmă și de acomodare cu viteza nu-ți transmit că e periculos, că toată lumea merge tare, toți merg cu 120-130 km/h”, a mai spus expertul.