În cea mai recentă ediție a emisiunii Academia de Sănătate, prof. Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, jurnalistul Val Vâlcu și prof. dr. Irinel Popescu au discutat despre transplantul de organe și țesuturi. 

Numărul donatorilor de organe a crescut în Europa de Vest

Numărul de donatori de organe a crescut semnificativ în Europa de Vest, inclusiv printre românii care trăiesc în afara țării. Acest lucru ridică întrebări despre diferențele dintre românii din diaspora și cei din România în ceea ce privește donarea de organe și cum poate fi încurajată această practică acasă, într-un moment dificil pentru familii. 

„La nivelul Europei de Vest, în general, am asistat la o creștere a numărului de donatori și, mai ales în ultimul timp, la donarea în moarte circulatorie, care, la momentul de față, nu există în Europa. De exemplu, România are 1.900.000 de oameni, poate un pic mai mult, în afara țării. Ceea ce este foarte interesant, și am văzut acest fenomen și în Marea Britanie, și în Spania, unde sunt comunități românești foarte mari, este că au participat la donare. 

Deci, nu există diferențe între populația locală și cei care au migrat din estul Europei. Asta ne sugerează că problema nu este la nivel populațional. Dacă românul din străinătate poate dona, de ce românul din România nu poate dona? Și atunci, cum încurajăm populația, cum promovăm donarea de organe într-un moment care, sigur, este dificil pentru familie, dar măcar obținem un rezultat care aduce un pic de alinare pentru familii într-o situație foarte dificilă. 

Deci, la partea culturală trebuie lucrat un pic. După care, trebuie lucrat la partea de infrastructură. Să luăm Spania, de exemplu. Recent, am văzut un articol despre sistemul spaniol, un sistem care a fost dezvoltat în foarte mult timp, cu coordonator în fiecare spital, coordonatori care cunosc situația locală, regională. Există conexiuni între colegi în acel spital. Deci, această infrastructură la nivel local a permis dezvoltarea transplantului și donării”, a spus prof. Gabriel Oniscu la DC News TV. 

Traficul de organe și rețelele sociale

„Există un sistem de recompensare a acelor unități? De punctaj?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. 

„Absolut! Deci, ai și carrot and stick, cum zice englezul. Ai și un mod de a sprijini și un mod în care poți penaliza acele instituții dacă nu dezvoltă. Nu există o singură soluție. Există un număr de soluții: cultural, educațional, politic, legal…”, a răspuns prof. Oniscu. 

„E o problemă acum, de când rețelele sociale dau spațiu de manevră dezinformării, fake news-urilor? Sigur, și în epoca presei clasice, a ziarelor de hârtie, apăreau astfel de articole. Se trafichează, se vând organe? Sunt cetățeni care vând, cumpără?”, a întrebat jurnalistul. 

„Orice lipsă duce la practici nefericite. Ceea ce ați descris dvs. acum se întâmplă! Dar, în același timp, mass-media și, mai ales, iMedia a fost foarte bine folosită ca să găsească donatori. Deci, există sisteme unde donatorul viu poate vrea să doneze un rinichi altruistic, la un străin. (…) Fiecare are motivația lui. Oamenii vor să dea ceva înapoi societății în care s-au dezvoltat, unde au obținut succes ș.a.m.d. Și atunci, sigur că putem folosi platforma mediatică și pentru lucruri bune, și pentru lucruri rele”, a explicat specialistul.