Profesorul Mircea Coșea a comentat, în cadrul emisiunii „Totul despre bani” la DC News TV, declarațiile venite din partea PSD care asigură românii că nu vor exista majorări de taxe și impozite anul viitor.

După alegeri, măsurile nepopulare au consecințe mai mici

Coșea a subliniat că, deși este posibil ca PSD să încerce să amâne creșterile fiscale, acestea ar putea fi inevitabile după alegeri, când nu mai contează votul public:

„Eu cred că dacă PSD-ul va reuși să se mențină ca un partid forte și va avea reprezentanți importanți în Guvern va face tot posibilul să amâne mărirea taxelor și impozitelor – să o amâne, nu să o elimine. Va pedala mai mult pe o reformă a sectorului public. Probabil că după alegeri vor exista niște reduceri de personal și de număr de instituții pentru că nu mai contează votul. Își vor da seama că trebuie să mai reducă cheltuielile publice sau cele de pe la consiliile locale și așa mai departe”.

Cum se poate schimba de la o zi la alta politica fiscală

„Împrumutul va continua să funcționează ca resursă importantă, dar pot să apară evenimente. În România sunt cunoscute lucrurile acestea: «Noi nu vrem să mărim impozitele, dar este război în Ucraina, dar este secetă, ce să ne facem?». Pot să existe lucrurile astea care sunt de proastă calitate și imorale față de populație. S-ar putea să existe și să fim obligați să respectăm legislația și depășirea îndatorării raportate la PIB să ne oblige să înghețăm pensii și salarii și atunci promisiunea Legii pensiilor dispare”, a adăugat profesorul.

Prima parte a lui 2025, fără creșteri de taxe

Deși nu prevede creșteri de taxe în prima jumătate a anului viitor, Coșea a atras atenția asupra vulnerabilităților economice care ar putea influența deciziile guvernamentale în viitorul apropiat:

„Așadar, se pot întâmpla foarte multe lucruri, dar dacă luăm lucrurile în mod logic, așa cum ar trebui să fie, eu personal cred că nu vom avea creșteri de taxe și impozite anul viitor sau, cel puțin, în prima jumătate a anului viitor”.