Victor Ponta a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac la DC News TV, unde a vorbit despre viitoarele alegeri prezidențiale și despre importanța tot mai mare a funcției de prim-ministru începând de anul viitor. Întrebat despre posibilitatea ca Nicolae Ciucă să devină premier în cazul în care Marcel Ciolacu câștigă, Ponta a spus că nu vede acest scenariu ca fiind cea mai bună soluție. 

Ar putea deveni din nou Victor Ponta prim-ministru al României? 

Într-o discuție deschisă la DC News TV, Bogdan Chirieac l-a întrebat pe Victor Ponta dacă ar putea fi numit prim-ministru în cazul în care Marcel Ciolacu câștigă alegerile. Fostul premier a răspuns clar că nu, subliniind însă că anul viitor funcția de prim-ministru va fi una extrem de dificilă, având în vedere provocările care urmează. 

„Dacă va câștiga Marcel Ciolacu, ați putea fi numit prim-ministru?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Eu sper să câștige! Nu, n-aș putea fi numit!”, a răspuns Victor Ponta. 

„Ținând seama de experiența specială pe care o aveți…”, a continuat analistul politic. 

„Da. Dar experiența ți-o folosești ca și consilier, ca și adviser. Nu știu cine va fi următorul prim-ministru, chiar nu știu. Nu mi-a făcut vreo confidență”, a spus fostul premier. 

Ponta nu-l vede pe Ciucă premier în scenariul în care Ciolacu câștigă alegerile 

Referitor la ideea că, dacă Marcel Ciolacu va câștiga alegerile, l-ar numi pe Nicolae Ciucă prim-ministru, Ponta a spus: 

„Pfu. Ok, dacă așa e… Dacă mi-ar cere vreodată opinia domnul Ciucă, i-aș spune-o. Eu sper altceva, dar, sigur, speranțele mele… Eu cred că anul viitor, cea mai grea funcție din România va fi cea de prim-ministru. Pentru că vine decontul multor ani, din 2016 încoace. Trebuie să ai un alt criteriu. Sigur, îl înțeleg pe cel politic, sunt om politic, nu pot să mă fac că nu-s politician. 

Am înțeles: PSD cu PNL trebuie să rămână, unul președinte, unul premier. De fapt, așa o gândisem cu Crin Antonescu, USL-ul. Doar că, acum, situația e un pic diferită. Poate că ar trebui un alt criteriu. Poate că celălalt criteriu ar fi: măi, care a fost cel mai bun ministru din Guvernul Ciolacu? Ăla să fie prim-ministru. Că e cel mai bun ministru! Și atunci nimeni n-ar comenta! Dacă pui criteriul să aibă și PNL-ul ceva… Nu-i cel mai bun. Adică, împărțeala asta nu-i cea mai bună, dar Dumnezeu știe ce-o fi”. 

Premierul va avea „viață grea” începând cu 2025 

„Oricine va fi prim-ministru va avea viață grea la anul. Și, dacă pot să-l ajut, dacă mă întreabă, o fac. Pe mine m-au ajutat foarte mult. M-a ajutat Adrian Năstase, m-a ajutat Călin Popescu-Tăriceanu, m-a ajutat Mugur Isărescu, m-a ajutat Emil Boc, cu care am vorbit, m-a ajutat Victor Ciorbea. 

Când ajungi în poziția aia (premier – n.r.), să nu te sfătuiești…?! Mie asta mi-a plăcut la Ciolacu când a devenit prim-ministru. M-a întrebat: «Auzi, Victor, tu ce zici de chestia asta?». Nu trebuie să facă ce zic eu! Dar simplul fapt că a întrebat… 

Domnul Ciucă, cu care mă cunosc, că eu l-am propus șeful Statului Major General, nu mi-a cerut niciodată o opinie! Probabil că nu a avut nevoie! Nu cred că a făcut-o din răutate, din frică să nu se supere Iohannis”, a susținut Ponta.