Deputatul USR de diaspora, Iulian Lorincz, a subliniat rolul esențial pe care românii plecați în afara granițelor îl joacă în economia țării, într-o emisiune difuzată la DC News TV.

El a menționat în cadrul emisiunii moderate de redactorul-șef știridiaspora.ro, Bogdan Bolojan, că românii din diaspora au trimis miliarde de euro de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, peste totalul banilor accesați din partea UE.

Cel mai mare investitor străin al României este românul

„În primul rând este foarte interesant să facem o legătură cu banii pe care îi trimit românii din afara granițelor în țară. Cel mai mare investitor «străin» al României este românul care a plecat în străinătate. Românii au trimis în țară mai mulți bani de când am aderat la Uniunea Europeană mai mulți bani decât am primit propriu-zis de la Uniunea Europeană, vorbim de miliarde de euro.

Asta înseamnă că românului îi pasă, trimite bani acasă să ajute părintele, copilul, bunica, poate vrea să se întoarcă la bătrânețe și să aibă o casă, dar oricum există interesul acela de revenire acasă. Acest lucru arată o oarecare implicare directă din punct de vedere economic”, a explicat Lorincz.

Dincolo de bani, ideile occidentale sunt la fel de importante

El a adăugat că, dincolo de contribuția financiară, românii din diaspora aduc cu ei și idei noi, experiențe moderne și soluții, cum ar fi digitalizarea, pe care le pot implementa în comunitățile lor de origine:

„Evident că din punct de vedere fizic oamenii se implică în comunitatea lor, mai ales dacă au un job acolo, dacă au niște prieteni, dacă-și fac o rețea. Dar nu văd nicio problemă ca cel care locuiește în afara granițelor și are niște idei mai moderne, cum ar fi digitalizarea, să vină în sătucul său din Bucovina și să vorbească cu primarul și să îndeplinească acel lucru. Este foarte bine, pentru că vine cu niște idei pe care le-a trăit și simțit pe propria piele”, a adăugat deputatul USR.