În cea mai recentă ediție a emisiunii Totul despre bani, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, a spus că românii au început deja să-și planifice vacanțele pentru Crăciun și Revelion 2025. Acesta a subliniat că, deși există nemulțumiri legate de prețurile mari, mai ales în destinații populare precum Poiana Brașov, acestea se vând rapid datorită cererii ridicate.  

A început goana după pachetele turistice pentru Crăciun și Revelion 2025

Discuția a început cu o întrebare legată de rezervările pentru Crăciun și Revelion 2025 în Valea Prahovei, iar Alin Burcea a subliniat că, deși este încă devreme, locurile se vând rapid. El a explicat că tarifele ridicate din destinațiile populare nu sunt o surpriză, fiind influențate de cererea mare și de locurile limitate disponibile. 

„Pentru că vorbeam despre Valea Prahovei, cum stăm pe zona de rezervări de Crăciun și Revelion 2025?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Nu știu să vă spun, au început, dar încă e septembrie”, a răspuns președintele ANAT. 

„Sunt locuri, nu trebuie să se grăbească lumea, nu?”, a întrebat moderatorul. 

„Ba da! Numai Bucureștiul are trei milioane și ceva de locuitori. Valea Prahovei are câteva zeci de mii de locuri de Revelion. 3 milioane și jumătate cu câteva zeci de mii. Hai să zicem 60.000 de locuri. Se vând sau nu se vând? Evident că se vând! 

Am văzut niște comentarii referitoare la tarifele foarte mari de cazare din Poiana Brașov. Toată lumea comentează. Da, dar hotelierii ăia nu-s nebuni. Ei pun tarife foarte mari, la hoteluri foarte bune, nu la toate hotelurile, pentru că le vând! Raportul cerere-ofertă! Ofertă mică…”, a explicat Alin Burcea la DC News TV. 

Maramureș și Bucovina, la mare căutare. Cum sunt prețurile? 

„Dar în Maramureș, Bucovina?”, a întrebat moderatorul. 

„Și alea se vând toate. Nu-i problemă! În Bucovina sunt locațiile care sunt, vindem și noi… Adică, sunt puține locuri, e Revelion o dată pe an! Tot timpul vorbim de Revelion. Normal că, și eu dacă aș avea un hotel sau o pensiune în Bucovina, de Revelion aș vinde-o scump, că doar nu-s nebun să vând ieftin un Revelion când știu că sunt 5 pe un loc. Știți ce zic? Pensiunile sunt foarte frumoase în Bucovina”, a punctat Burcea. 

Românii nu mai merg la agenții pentru oferte 

La întrebarea cum s-au schimbat în ultimii ani obiceiurile românilor atunci când vine vorba de rezervarea unei vacanțe, șeful ANAT a răspuns: 

„Păi, ce să zic… Și din cauza pandemiei… I-am auzit pe unii care spuneau: «Domnule, pandemia ne-a învățat». Nu ne-a învățat nimic! Ar trebui să nu mai avem. Să nu mai avem așa ceva. Adică, cine zice că pandemia a fost bună, mă rog pentru sănătatea lui mintală. Nu! Nu a fost bună, dar oamenii au învățat să nu mai vină la agenție. 

Și, atunci, rezervările se fac online… De fapt, e impropriu spus online. Că online e când intri pe site, ai făcut rezervarea și ai tras cu cardul și ți-ai luat voucherul. Dar, rezervările nu cu prezență fizică au crescut mult. 

Acum oamenii și-au dat seama: «De ce să mă duc la agenție? Stau pe site, mă uit pe site. Sun sau dau un e-mail, după care mi se explică. Sau, intru pe site, îmi fac rezervarea respectivă, am băgat codul cardului, am făcut plata și îmi printez voucherul. Și gata!». Adică, oamenii nu mai vin fizic la agenții”.