Într-o ediție recentă a emisiunii „Totul despre bani”, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a discutat despre facturile la energie în contextul apropierii sezonului rece, dar și despre ce se va întâmpla cu prețurile după 1 aprilie 2025, când vor fi eliminate plafoanele la energia electrică și gazele naturale.
Facturi mai mari la energie pentru acești români
Laurențiu Urluescu a vorbit despre creșterea automată a tarifelor la energie pentru consumatorii care beneficiază de plafonul de 0,68 lei/kWh, odată ce schema de compensare se va încheia. El a făcut un apel către autorități să deblocheze ajutorul pentru consumatorii vulnerabili, subliniind că procedura este prea „greoaie”.
„Pentru consumatorii care beneficiază de acel plafon de 0,68 lei/kWh, încheierea schemei de compensare va duce automat la o creștere de tarif. De aceea, noi am cerut autorităților, și mai cerem încă o dată, facem apel să încercăm să deblocăm schema de ajutor pentru consumatorul vulnerabil, în așa fel încât acel consumator care chiar are nevoie de ajutor să fie sprijinit.
Știți că există o schemă de ajutor pentru consumatorul vulnerabil, este de câțiva ani. Din păcate, nu știu ce se întâmplă, dar numărul de solicitări pe această schemă este relativ redus, 0,2%, ceva în genul acesta, este infim”, a spus președintele AFEER în platoul DC News.
Cine se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili?
Acesta a explicat că accesarea ajutorului pentru consumatorii vulnerabili este dificilă din cauza birocrației, ceea ce creează „un blocaj”. El a menționat că programul este bine conceput și că ajutorul ar trebui să fie destinat doar persoanelor vulnerabile, nu tuturor. Urluescu a încurajat, totodată, consumatorii să schimbe furnizorul dacă nu sunt mulțumiți de prețuri.
„Este o delimitare în funcție de venit. Dacă nu mă înșel – dar nu am cifrele în față acum – parcă era venitul de 1.600 de lei per membru pentru a beneficia. Dar e relativ greoi, pentru că cei cu venituri mici trebuie să meargă la primărie, primăria face o estimare a veniturilor și procedura este mai complicată. Cred că din acest motiv există un blocaj.
Și de aceea facem un apel către autorități să încerce să deblocheze acest sistem, fiindcă sistemul este bine gândit și mi se pare corect să ajuți doar pe cei care au nevoie, nu pe toată lumea. (…) Ai o casă de vacanță, unde te duci rar pentru că faci bani și nu ai timp să ajungi acolo, deci automat ai consum mic, iar acolo plătești 0,68 lei/kWh.
Lucrurile bune sunt legate de acel plafon de 1,3 lei. De ce spun lucruri bune? Pentru că, la momentul de față, există deja oferte în piață pentru perioada de după 1 aprilie anul viitor, cu un preț sub acel plafon. Deci asta ne arată că, chiar dacă de mâine s-ar desființa această schemă de ajutor, vor fi oferte sub 1,3 lei.
Și aici iarăși vreau să le reamintesc consumatorilor un lucru: în cazul în care considerați că prețul pe care îl aveți în factură nu este cel mai bun pentru dvs. sau serviciile nu sunt pe placul dvs., schimbați-vă furnizorul. Sunt 100 și ceva de furnizori în piață”, a punctat Urluescu.