Ilinca Panait, trezorier al Ligii Studenților Români din Străinătate, a povestit în emisiunea Departe de România moderată de Gabriel Nuță-Stoica la DC News TV despre cum a reactivat societatea de români de la King’s College din Londra.

La sosirea ei la facultate, Panait a constatat că această societate era inactivă, astfel că a decis să ia inițiativa de a o recrea:

„Pe lângă societățile pe domenii există și societățile culturale: societatea de români, de indieni, de scoțieni. Acestea practic se asigură că îți găsești o casă departe de casă în cadrul facultății. Când am ajuns nu mai era în funcție societatea de români și moldoveni de la King’s. Am căutat-o peste tot, pe Facebook, era inactivă, așa că am pus piciorul în prag și am format eu societatea de români de la King’s. A trebuit să strâng semnături. Nu știam 50 de români cât să strâng 50 de semnături, așa că am rugat niște colege din Anglia să semneze”.

Importanța comunităților culturale în străinătate

„Se pare că vă încurajează în mod oficial să realizați insulițe”, a remarcat moderatorul emisiunii, Gabriel Nuță-Stoica.

„Da, categoric. Cred că încurajează foarte mult schimbul acesta intercultural. Vor să te simți cât de confortabil departe de casă. Și ei înțeleg că este greu”, a mai spus Ilinca.

Provocările de a-ți face prieteni într-o țară străină

Întrebată dacă este greu să îți faci prieteni într-o țară străină, Panait a confirmat că acest lucru poate fi dificil, în principal din cauza diferențelor culturale.

„Da, este greu. Nu credeam asta, credeam că este doar un mit. Cea mai mare problemă cred că este cea a diferențelor culturale care își spun cuvântul din prima zi. Noi, ca români, suntem extrem de calzi, de prietenoși, vorbim. Ce m-a șocat încă din prima zi în care m-am mutat la cămin a fost o interacțiune în lift. Eram cu mama mea, mutam toate cutiile, și s-a urcat cu noi în lift o doamnă de la recepție.

Cumva, britanicii au această legendă că sunt prietenoși. Nu sunt, nu sunt pe atât de amabili pe cât par. Ne-am urcat în lift, nu a salutat, eu am salutat. S-a uitat la mine straniu, parcă spunând «De ce mă saluți? Nu ne cunoaștem, nu avem nicio obligație». Cred că mi-a mai luat două săptămâni în plus să învăț să nu mai salut în lift”, a adăugat românca.