Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat la Antena 3 CNN planurile președintelui Klaus Iohannis de a candida pentru un post de senator în timp ce încă se află la Cotroceni. PSD a anunțat public decizia de a nu susține inițiativa legislativă a colegilor de coaliție, PNL.

„Dacă PSD ar fi acceptat așa ceva pierdea la rândul său voturi, pentru că era un cățeluș în lesa președintelui Klaus Iohannis”, a explicat Chirieac.

Un drept fals

Potrivit analistului politic, Iohannis ar dori să candideze fără a renunța la funcția de președinte până în ultima clipă, ceea ce a fost comparat cu o lege specială, menită să-l favorizeze, asemănătoare cu ceea ce PNL a criticat în cazul fostului președinte Ion Iliescu:

„Dacă ar locui la bloc, domnul Klaus Iohannis ar dori să fie și președintele scării de bloc, dar nu este nicio surpriză pentru nimeni în mod absolut. Vorbim acum de un drept fals al domniei sale de a alege și a fi ales, în acest caz de a fi ales. Este dreptul său să poată demisiona și să poată candida pentru a putea fi ales. Ce vrea dânsul este un lucru care a fost condamnat de către PNL în cazul Ion Iliescu: o lege strict pentru domnia sa”.

Impactul asupra PNL și PSD

Chirieac a avertizat că această mișcare ar putea afecta negativ PNL în alegerile viitoare, mai ales dacă partidul va susține o lege specială pentru Iohannis. „Dacă trece această lege, PNL va avea de suferit electoral. PNL-ul nu se prezintă deloc bine în aceste alegeri”, a subliniat el.

Analistul a menționat că PSD a adoptat o poziție fermă împotriva susținerii unei astfel de legi. Premierul Marcel Ciolacu a criticat ideea, reamintind că PNL a condamnat astfel de acțiuni în trecut. „Discursul premierului Marcel Ciolacu formal este impecabil”, a spus Chirieac, adăugând că PSD nu avea cum să voteze o lege care să-l favorizeze pe Iohannis, un președinte care, conform propriilor declarații, s-a remarcat prin îndepărtarea PSD de la guvernare în primul mandat.

Iohannis în fruntea PNL?

„Dacă PNL va face parte dintr-o majoritate parlamentară sunt convins că va fi președintele Senatului. În orice situație, fie că Nicolae Ciucă merge la Palatul Cotroceni sau nu, probabil că Iohannis va dori să devină președintele PNL. Sunt toate aceste lucruri care se discută și care sunt importante”, a mai explicat Chirieac.